Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endring i lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter
Dette dokument
- Innst. O. nr. 42 (2000-2001)
- Kildedok: Ot.prp. nr. 23 (2000-2001)
- Dato: 18.01.2001
- Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
- Sidetall: 1
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Departementet foreslår en hjemmel i utdanningsstøtteloven til at Statens lånekasse for utdanning, i særlige tilfeller, skal kunne delta i utenrettslige gjeldsforhandlinger. Lånekassen får dermed mulighet til å gå inn i seriøs drøfting om realistisk tilbakebetaling av studiegjelden. Lovhjemmelen vil også innebære at Lånekassen vil kunne ta et nødvendig tap tidlig for å unngå større tap senere. Tiltaket vil forenkle behandlingen av misligholdssaker både for låntakerne og Lånekassen.
Departementet foreslår videre at lån, renter og omkostninger kan ettergis i den utstrekning fordringen ikke anses mulig å inndrive. Ettergivelse bør kunne skje både i forbindelse med en gjeldsordning og i andre inkassosaker. En individuell og skjønnsmessig vurdering av den enkelte misligholder må foretas. Lovformuleringen ligger nær opp til en tilsvarende bestemmelse i husbankloven.
Departementet finner det ikke hensiktsmessig å etablere klageadgang i denne typen saker. Avtaler om å komme fram til en løsning i saker som ellers ville måtte avskrives fullt ut, er ikke enkeltvedtak som kan påklages etter forvaltningsloven.
Komiteen har ingen merknader og slutter seg til de foreslåtte endringene i lov om utdanningsstøtte.
Komiteen viser til proposisjonen og råder Odelstinget til å gjøre slikt
vedtak til lov
om endring i lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter
I
I lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter skal § 8 femte ledd lyde:Lånekassen kan delta i forhandlinger om gjeldsordning etter gjeldsordningsloven. Statens innkrevingssentral kan delta i utenrettslige gjeldsforhandlinger dersom Lånekassen permanent har overført sin fordring til Statens innkrevingssentral. I særlige tilfeller kan Lånekassen delta i utenrettslige gjeldsforhandlinger. Lån, renter og omkostninger kan ettergis i den utstrekning fordringen anses som ikke mulig å inndrive. Departementet gir forskrifter om utøvelse av skjønn ved ettergivelse av lån, renter og omkostninger. Vedtak fattet i saker etter dette ledd kan ikke påklages i henhold til forvaltningslovens regler.
II
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 18. januar 2001
Ranveig Frøiland | Synnøve Konglevoll | Rune E. Kristiansen |
leder | ordfører | sekretær |