5. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, mener det er viktig at elektronisk kommunikasjon og bruk av nett for samhandling skal bli like akseptert, tillitvekkende og ha samme juridiske holdbarhet som tradisjonell skriftlig kommunikasjon og dokumentasjon.
Komiteen har merket seg at EØS-komiteen den 31. juli 2000 vedtok å innlemme europaparlaments- og rådsdirektiv 1999/93/EF av 13. desember 1999, om en fellesskapsramme for elektroniske signaturer i vedlegg XI til EØS-avtalen. Direktivet stiller i noen deler absolutte krav overfor statene, mens andre bestemmelser står statene fritt å implementere.
Komiteen merker seg at loven skal gjelde for sertifikatutstedere som er etablert i Norge. For å falle inn under loven må sertifikatutsteder kalle sertifikatene for kvalifiserte og registrere seg hos tilsynet, slik det er foreslått i § 18. Komiteen legger merke til at det er sertifikatutstederen som må avgjøre om han/hun vil utstede kvalifiserte sertifikater eller ikke. Utsteder av ikke-kvalifiserte signaturer faller inn under lovens §§ 6 og 7, der § 7 omhandler innsamling av personopplysninger. Ettersom det er knyttet særlige bestemmelser om tilsyn, erstatning og rettsvirkninger til kvalifiserte elektroniske signaturer, mener komiteen at det vil gi høy tillit til kvalifiserte signaturer og at det dermed er lagt til rette for bruk av slike signaturer. Komiteen har også merket seg at ikke kvalifiserte signaturer også kan gis rettsvirkning.
Komiteen merker seg at loven åpner for bruk av pseudonym i et kvalifisert sertifikat og at det i høringen er kommet fram betenkeligheter mot bruk av pseudonymer. Komiteen viser til brev fra Nærings- og handelsdepartementet av 6. desember 2000 (vedlagt), der det pekes på at bruk av pseudonym er tatt direkte ut fra direktivet, og at dette må tas med i loven for å oppfylle våre internasjonale forpliktelser.
Komiteen viser til at lovforslaget har bestemte krav til systemer for signaturframstilling og til utstedere av kvalifiserte sertifikater. Komiteen mener det er viktig at en elektronisk signatur er tilfredsstillende beskyttet mot forfalskning og at et sikkert signaturframstillingssystem skal godkjennes av et organ Kongen har utpekt.
Komiteen er enig i at det må stilles strenge krav til utstedere av kvalifiserte sertifikater, slik at virksomheten kan tilby sikre, pålitelige og velfungerende sertifikattjenester.
Komiteen er enig i at det skal føres tilsyn med de som utsteder kvalifiserte sertifikater og som tilbyr sertifikatene og tilhørende tjenester til allmennheten. Komiteen er enig i at det kan være naturlig at Post- og teletilsynet får dette tilsynsansvaret idet Post- og teletilsynet allerede i dag har god og bred kompetanse innenfor beslektede områder.