4. Endringer i andre bestemmelser som følge av opphevelse av helsepersonelloven § 55
- 4.1 Helsepersonelloven § 56 om advarsel
- 4.2 Helsepersonelloven § 72 om anmodning om administrativ reaksjon
Bestemmelsen i helsepersonelloven § 56 stiller opp vilkår for når tilsynsmyndigheten kan ilegge reaksjonen advarsel. I første ledd andre punktum framgår det at advarsel kan gis dersom helsepersonell ikke innretter seg etter en tilrettevisning.
Under forutsetning av at § 55 oppheves foreslår departementet at første ledd andre punktum i § 56 om advarsel oppheves.
Komiteen slutter seg til forslaget om at første ledd annet punktum i § 56 oppheves som en konsekvens av at § 55 oppheves.
Komiteen viser til at det i § 56 første ledd tredje punktum heter:
«Tilsvarende gjelder dersom helsepersonell har utvist atferd som er egnet til å svekke tilliten til vedkommende yrkesgruppe.»
Komiteen har merket seg at Legeforeningen foreslår at denne bestemmelsen oppheves fordi det kan medføre at Helsetilsynet i liten grad forpliktes til å foreta konkrete vurderinger og gi begrunnelser. Det pekes på at bestemmelsen er inntatt som et selvstendig grunnlag for å kunne ilegge advarsel, uavhengig av skyld og pliktbrudd. Legeforeningen mener det er uklart hvilke forhold det her siktes til som ikke samtidig representerer et brudd på lovens bestemmelser.
Komiteen har merket seg at departementet vil vurdere forslaget fra Legeforeningen i det videre arbeidet med tilsyns- og reaksjonssystemet på helserettens område.
Komiteen mener det er god grunn til å vurdere Legeforeningens synspunkt fordi det kan reises tvil om bestemmelsen er i overensstemmelse med det generelle kravet til helsemyndighetene om at reaksjonskriteriene skal være klare og ikke basert på fritt skjønn. Etter komiteens mening vil de mange pliktbestemmelsene i loven måtte forutsettes å dekke behovet for å kunne reagere overfor uønsket atferd.
Komiteen fremmer derfor forslag om at § 56 første ledd tredje punktum oppheves.
Bestemmelsen i § 72 gir pasienten, eller den han gir fullmakt, rett til å anmode tilsynsmyndigheten om å gi en administrativ reaksjon. Etter fjerde ledd skal fylkeslegen sende saken til Helsetilsynet dersom en strengere reaksjon enn tilrettevisning bør vurderes.
På bakgrunn av forslaget om å oppheve bestemmelsen i § 55 om tilrettevisning foreslås koblingen i bestemmelsens ordlyd mot reaksjonen tilrettevisning endret. Det foreslås at bestemmelsen i stedet skal pålegge fylkeslegen å sende saken til Helsetilsynet dersom fylkeslegen mener det skal ilegges en reaksjon etter kapittel 11 i loven.
Departementet foreslår videre at overskriften til § 72 skal være: «Anmodning om vurdering av mulig pliktbrudd», og at det i første ledd første punktum skal hete «… kan be tilsynsmyndighetene om en vurdering av forholdet».
Ved en opphevelse av § 55 foreslår departementet videre at § 72 skal gå inn som ny § 55, fordi det blir en ubenyttet paragraf dersom § 55 oppheves, og fordi § 72 rent lovteknisk bør stå først i reaksjonskapitlet som ett av grunnlagene for en eventuell tilsynssak.
Det foreslås også å endre kapitteloverskriften i kapittel 11 fordi forslaget om at § 72 bør bli § 55 fører til at kapittel 11 ikke bare inneholder reaksjonsbestemmelser, men også tidligere § 72 som er en anmodningsbestemmelse. Som ny overskrift foreslås «Reaksjoner m.v. ved brudd på lovens bestemmelser».