Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Omsorgspenger ved barnS eller barnepassers sykdom - folketrygdloven § 9-5

Etter folketrygdloven § 9-5 ytes det omsorgspenger til en arbeidstaker som må være borte fra arbeid på grunn av omsorg for sykt barn eller fordi barnepasser er syk.

Det uttales at bestemmelsen slik den er utformet i dag, kan føre til praktiske problemer for familie med flere barn der den ene ektefellen er hjemmearbeidende og ett av barna trenger følge til sykehus, lege m.v. Hvis den av foreldrene som er hjemmeværende, ønsker å ledsage det syke barnet til sykehus, vil det ikke foreligge rett til omsorgspenger for den av foreldrene som er arbeidstaker, og som tar seg av de friske barna.

Departementet foreslår at reglene endres slik at det er opp til foreldrene å avgjøre hvem som skal følge det syke barnet til utredning eller til innleggelse på institusjon. Arbeidsmiljøloven foreslås endret i samsvar med endringen i folketrygdloven.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2001. Endringen antas ikke å ha nevneverdige økonomiske konsekvenser.

Forslaget går ut på at det ytes omsorgspenger til en arbeidstaker som har omsorg for barn, når den som har det daglige barnetilsynet, er forhindret fra å ha tilsyn med barnet fordi vedkommende følger et annet barn til utredning eller innleggelse i helseinstitusjon. Komiteen er enig i at reglene endres slik at det er opp til foreldrene å avgjøre hvem som skal følge det syke barnet.