Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

15. Forslag om Ny lovbestsemmelse om stønad til dekning av behandling hos ortoptist – folketrygd­loven § 5-10a

I tillegg til forslagene i proposisjonen vil komiteen fremme forslag om ny bestemmelse i folketrygden om at trygden på visse vilkår skal yte stønad til dekning av utgifter til behandling hos ortoptist.

Komiteen viser til at ortoptistene er omfattet av autorisasjonsordningen i helsepersonellovens § 48. Komiteen er kjent med at pasienter har fått bidrag til refusjon for ortoptisk behandling i mer enn 30 år med hjemmel i § 5-22, og at takstforhøyelser skjer ved årlig søknad til Rikstrygdeverket.

Komiteen viser til at særskilt lovhjemling til refusjon fra folketrygden ikke vil medføre merutgifter for staten, og fremmer derfor følgende forslag:

«I lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd skal ny § 5-10a lyde:

§5-10a Behandling hos ortoptist

Trygden yter stønad til dekning av utgifter til behandling hos ortoptist. Det er et vilkår for rett til stønad at medlemmet er henvist fra spesialist i øyesykdommer. Behandling må være av vesentlig betydning for medlemmets funksjonsevne.

Stønaden ytes etter fastsatte satser.

Departementet gir forskrifter om stønad etter denne paragrafen.»

Komiteen foreslår at ny § 5-10a trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.