Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Virkningstidspunktet for ut­betaling av uførepensjon når det foreligger rett til sykepenger - folketrygdloven § 22-12 andre ledd

Folketrygdloven § 22-12 andre ledd regulerer virkningstidspunkt for utbetaling av uførepensjon når vedkommende har hatt rett til sykepenger. Etter fast praksis ble bestemmelsen før en aktuell trygderettskjennelse praktisert slik at virkningstidspunktet for uførepensjonen ble fastsatt til den første i den måneden vedkommendes sykepengerettigheter utløper. Dette ble gjort også i de tilfellene sykepengene var den laveste av de to ytelsene.

Trygderetten la i kjennelse avsagt 1. oktober 1999 til grunn at Rikstrygdeverkets retningslinjer for praktisering av bestemmelsen i folketrygdloven § 22-12 andre ledd var i strid med lovens ordlyd.

Departementet foreslår at ordlyden i § 22-12 andre ledd presiseres, slik at virkningstidspunktet for utbetaling av uførepensjon ved overgang fra sykepenger til uførepensjon er fra og med den måneden retten til sykepenger utløper. Endringen innebærer en stadfesting av tidligere langvarig og fast praksis.

Det foreslås at endringen trer i kraft 1. januar 2001. Endringen vil ikke ha administrative og økonomiske konsekvenser.

Komiteen har merket seg at trygderettens avgjørelse endrer praksis, slik at det sluttidspunkt for sykepenger, som ivaretar den trygdedes interesser, legges til grunn ved overgang til uføretrygd. Trygdet bør gjøres oppmerksom på mulighet til å frasi seg sykepenger, hvis uføretrygd gir høyeste ytelse. Komiteen støtter forslag til presisering slik at virkningstidspunktet for utbetaling av uførepensjon er fra og med den måneden retten til sykepenger utløper.