Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Andre merknader fremsatt under komiteens behandling

Komiteen viser til at en samlet komité under behandlingen av regnskapsloven i 1998 gikk mot Regjeringens forslag om at det ikke skulle være adgang til å benytte avvikende regnskapsår, jf. Innst. O. nr. 6 (1997-1998). Komiteen viste da til at en slik adgang var foreslått av regnskapslovutvalget og at både IAS og EU-direktivet er lempelige i forhold til en slik adgang. Komiteen viste da til at det i sesongbetonte virksomheter vil gi mer informative årsregnskap dersom en har et annet avslutningstidspunkt enn 31. desember.

På denne bakgrunn vedtok flertallet å åpne for en unntaksadgang, der departementet ved forskrift eller enkeltvedtak kan gjøre unntak fra bestemmelsen om at regnskapsåret skal følge kalenderåret. Et mindretall gikk inn for å lovfeste adgangen til å benytte avvikende regnskapsår, når årsregnskapet blir mer informativt på denne måten eller kostnadene ved å følge regnskapsåret blir uforholdsmessig store.

Flertallet vil understreke at den dispensasjonsadgang som er gitt i loven er ment å være reell, og viser i denne sammenheng til at en samlet komité i Innst. O. nr. 6 (1997-1998) pekte på at det vil gi mer informative årsregnskap i sesongbetonte virksomheter dersom en har et annet avslutningstidspunkt enn 31. desember.

Flertallet vil på denne bakgrunn be departementet vurdere søknader om å benytte avvikende regnskapsår, og også vurdere å forskriftsfeste denne adgangen for særskilte næringer.