Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Bakgrunnen for lovforslaget

Seksuallovbruddutvalget ble nedsatt av Justisdepartementet i 1995 på bakgrunn av at Stortinget 12. juni 1995 gjorde følgende vedtak:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en snarlig revisjon av sedelighetskapitlet i straffeloven, i tråd med intensjonene i Innst. S. nr. 206 for 1994-95.»

I proposisjonen gis en kort oversikt over hovedpunktene i utvalgets utredning som har vært sendt på høring til en rekke adressater. Det gis videre en oversikt over tidligere revisjoner av sedelighetsbestemmelsene i straffeloven.

Den viktigste materielle endringen departementet tilrår i proposisjonen, er kriminaliseringen av grovt uaktsom voldtekt. Voldtektsofrenes stilling blir ytterligere styrket ved at departementet foreslår å inkludere i voldtektsbestemmelsen også seksuell omgang oppnådd ved mindre alvorlige trusler og seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. Disse handlingene har i dag en lavere strafferamme. En annen viktig endring er nykriminaliseringen av kjøp av seksuelle tjenester fra personer under 18 år.

For øvrig innebærer departementets lovforslag i det vesentlige en videreføring av de regler som gjelder i dag.