Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Krisehåndtering - fullmakts­bestemmelser i lov om helsemessig og sosial beredskap

Med tanke på kriser eller katastrofer med regionale eller nasjonale implikasjoner foreslås det at Kongen skal kunne beslutte at visse fullmaktsbestemmelser skal settes i kraft når nærmere angitte betingelser er oppfylt. Det foreslås også at dersom det er nødvendig for å sikre liv og helse, kan departementet treffe en foreløpig beslutning om anvendelse. Denne foreløpige beslutningen skal bekreftes av Kongen så snart det er mulig. Disse bestemmelsene danner unntak fra ansvarsprinsippet. Videre foreslås det at virksomheter i helse- og sosialsektoren pålegges varslingsplikt om forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter loven. Fullmaktsbestemmelsene omfatter følgende tiltak:

  • Ansvars-, oppgave- og ressursfordeling

  • Omlegging og omsetningsrestriksjoner

  • Utvidet tjenesteplikt og beordring

  • Rekvisisjon

Det understrekes at forslaget om utvidet tjenesteplikt etter helse- og sosialberedskapsloven § 4-1 ikke må forveksles med den begrensede tjenesteplikten som kan pålegges etter forslaget til endring av kommunehelsetjenesteloven og sykehusloven (lov om spesialisthelsetjenesten m.m.). § 4-1 skal kun gjelde etter beslutning av Kongen. Den er heller ikke begrenset til helsepersonell, og skal følgelig gjelde alt personell som er omfattet av loven.

Komiteen gir sin tilslutning til departementets forslag til fullmaktsbestemmelser ved krisehåndtering.