Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Lovstruktur

Følgende alternative muligheter for plassering av beredskapsbestemmelsene er vurdert:

  • Alle beredskapsbestemmelser på helse- og sosialområdet tas inn i de alminnelige helse- og sosiallover

  • Beredskapsbestemmelsene på helse- og sosialområdet tas inn i egen beredskapslov

  • Delt løsning - egen beredskapslov på helse- og sosialområdet, bestemmelser som mest naturlig bør følge av den alminnelige helse- og sosiallovgivningen inntas i disse lover

Plassering av beredskapsbestemmelsene på helse- og sosialområdet i en generell beredskapslov som også omfatter andre viktige samfunnsfunksjoner er vurdert å ligge utenfor rammen til det lovarbeidet som presenteres i proposisjonen.

Departementet foreslår en delt løsning, dvs. en egen beredskapslov på helse- og sosialområdet, samtidig med at bestemmelser som mest naturlig bør følge av den alminnelige helse- og sosiallovgivningen inntas i disse lover.

De av prosjektgruppens forslag som gjelder endringer i folketrygdloven, vil bli vurdert i en annen sammenheng og omfattes ikke av lovframlegget i proposisjonen.

Forslaget til helse- og sosialberedskapslov er en rammelov som omfatter det meste av Sosial- og helsedepartementets ansvarsområde. Departementet legger derfor opp til i stor grad å delegere myndighet videre til relevante underliggende virksomheter.

Komiteen viser til proposisjonens innhold og forslag og til komiteens merknader under punkt 2.2 og gir sin tilslutning til departementets forslag om delt løsning mellom en egen beredskapslov og at bestemmelser om helsemessig- og sosial beredskap også tas inn i den alminnelige helse- og sosiallovgivningen.