Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Forskjellige bestemmelser

Det foreslås en forskriftsbestemmelse i § 6-2 første ledd som er en videreføring av § 14 i lov om helsemessig beredskap. I § 6-2 annet ledd foreslås hjemmel til at Kongen kan gi forskrifter som fraviker den alminnelige helse- og sosiallovgivningens bestemmelser om drift, administrasjon og ansvarsforhold i situasjoner der betingelsene i § 1-5 er oppfylt.

Det foreslås i § 6-3 en bestemmelse som fastslår at forvaltningsloven skal gjelde for behandling av saker etter lov om helsemessig og sosial beredskap så sant det ikke er bestemt noe annet i eller med hjemmel i lov. I spesielle situasjoner skal forhåndsvarsling til sakens parter kunne unnlates dersom det er nødvendig for å unngå uheldige forsinkelser, og krav om grunngiving og klagerett kan også bortfalle i slike situasjoner,

I § 6-4 foreslås en bestemmelse om rettsvirkninger ved ikke å etterkomme pålegg etter loven. Bestemmelsen er en videreføring av lov om helsemessig beredskap § 13 og innebærer at dersom pålegg som staten ikke skal utrede utgiftene ved, ikke etterkommes innen fristen, kan det som pålegget går ut på, utføres for eiers regning.

Lov om helsemessig beredskap § 15 bestemmer at overtredelser av loven, eller bestemmelser fastsatt med hjemmel i loven, straffes med bot eller fengsel i inntil 6 måneder. Medvirkning og forsøk straffes på samme måte. Overtredelse er forseelse.

Forslaget til straffebestemmelse i § 6-5 er i hovedsak en videreføring av dette med unntak av bestemmelsen om at overtredelse er forseelse, er fjernet.

Komiteen har ingen merknader utover en presisering av at ved beslutninger som blir truffet i medhold av loven, så skal forvaltningslovens prinsipper følges så langt det er praktisk mulig.