Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Endring av § 30

Denne paragrafen gjelder bortvisning og utvisning av utlendinger med bosettingstillatelse.

Det kan i disse tider med mye og alvorlig kriminalitet etter forslagsstillernes syn være hensiktsmessig å sløyfe første punktum i § 30 som gjelder utlending som har «uavbrutt» opphold i Norge siden fødselen. Også disse har muligheter for å bosette seg i annet land hvor de er statsborgere og normalt også vil ha mange slektninger.

Andre ledd i § 30 gjelder utvisning som følge av hensynet til rikets sikkerhet eller straffbare forhold der utlendingen har sonet eller blitt ilagt minst 3 års fengselsstraff eller har forbrutt seg mot straffelovens § 162 («narkotikaparagrafen»). Effekten av disse reg­lene reduseres imidlertid sterkt ved ordlyden i tredje ledd. Det foreslås derfor også endringer i tredje ledd som bringer lovteksten i bedre overensstemmelse med forslaget til utvisningsregler i § 29.

Lengden av fengselsstraff som kan føre til utvisning for utlendinger med bosettingstillatelse reduseres fra 3 til 1 år, og det er foreslått en utvidet ramme for når utvisningssak kan reises og utvisning foretas. De begrensninger for utvisning som fremgår av lovteksten i § 30 tredje ledd er omarbeidet således at en kriminell utlending lettere kan utvises.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, forutsetter at dagens § 30 blir praktisert strengt. Utlendinger som er dømt for alvorlige forbrytelser er blitt utvist selv om de har bodd i Norge i mange år og har norsk ektefelle og norske barn. Flertallet ser det derfor ikke som nødvendig å endre denne bestemmelsen, og viser for øvrig til sine merknader under pkt. 8.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at §§ 29 og 30 er nær beslektete i den forstand at de gjelder det samme forhold, men overfor forskjellige målgrupper, nemlig utlendinger med og uten bosettingstillatelse. Hvis vi tolker komiteens flertall riktig synes det å være en oppfatning at botid skal premieres - desto lengre utlendingen har hatt lovlig opphold i riket, desto mer skal det til for at vedkommende kan utvises.

Disse medlemmer er av den oppfatning at bevisstheten om at utvisning forholdsvis lett kan skje uansett botid virker kriminalitetspreventivt. Bekjempelse av kriminalitet er et prioritert område for Fremskrittspartiet, og det er et ubestridelig faktum at utlendinger er overrepresentert når det gjelder grov kriminalitet. På denne bakgrunn ønsker disse medlemmer å støtte forslaget til endring av § 30, og fremmer forslag i samsvar med dette.