Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Endring av § 37

Denne paragrafen gjelder identifisering av utlendinger.

Ved å tilføye «herunder bosted» til siste punktum i § 37 annet ledd vil man få lovfestet husundersøkelser som faktisk foretas i dag, men som noen vil kunne hevde er i strid med Grunnloven § 102, som lyder:

«Hus-Inkvisitioner maa ikke finde Sted, uden i kriminelle Tilfælde.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til brev fra statsråd Dørum datert 23. februar 2000, og slutter seg til konklusjonen om at forslagene i Dokument nr. 8:28 (1999-2000) ikke er nødvendige. Det vises til at § 37 er blitt endret, jf. i Innst. O. nr. 42 (1998-1999), der det nettopp ble gitt tilslutning til å lovhjemle adgang til husransakelse som ledd i arbeidet med å klarlegge utlendings identitet, jf. utlendingsloven § 37 tredje ledd som nå lyder:

«Dersom det foreligger skjellig grunn til mistanke om at utlending, i strid med pålegg som nevnt i første ledd, tilbakeholder eller skjuler opplysninger om sin identitet eller, i strid med pålegg som nevnt i § 44, tilbakeholder eller skjuler opplysninger om tidligere oppholdssted, kan det foretas undersøkelse av utlendingens person, bolig, rom eller annet oppbevaringssted.»

Ved bl.a. denne endringen har myndighetene nå fått bedre muligheter enn tidligere til å avklare en utlendings identitet, samtidig som utlendingens rettssikkerhet er blitt styrket.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet peker på at også Justisdepartementet har følt behov for å skjerpe denne paragrafen, noe som ble gjort ved lov av 30. april 1999. Her har lovgiver og Fremskrittspartiet tenkt i samme baner, ikke minst når det gjelder å utvide grunnlaget for å kunne foreta beslag i identifiseringshensikt.

Da intensjonen i forslaget for så vidt kan anses for å være ivaretatt i forbindelse med lov av 30. april 1999, finner disse medlemmer forslaget til endring i Dokument nr. 8:28 (1999-2000) unødvendig å opprettholde.