Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Andre forslag

Komiteen viser til at det ved behandlingen av budsjettet for 2000 ble vedtatt regler om en særskilt nedre grense på 30 600 kroner for minstefradrag i arbeidsinntekt m.v., jf. skatteloven § 6-32 første ledd.

Utformingen av regelen vil gi utilsiktet gunstige virkninger for skattytere som har bodd i riket bare en del av inntektsåret, eller som har midlertidig opphold i riket. Det samme gjelder skattytere som er bosatt i utlandet og som mottar vederlag eller lignende fra selskap hjemmehørende i Norge.

Finansminister Gudmund Restad har i brev av 7. februar 2000 besvart henvendelse av 27. januar 2000 fra saksordfører Tore Nordtun vedrørende ovennevnte. Finansministeren redegjør nærmere for de utilsiktede virkningene av reglene om en særskilt nedre grense for minstefradraget. Saksordførerens og finansministerens brev følger som vedlegg 1 og 2 til denne innstillingen.

Med bakgrunn i ovennevnte fremmes følgende forslag til lov:

«I

I lov av 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven)

§ 6-32 fjerde ledd skal lyde:

Har skattyter bodd i riket i bare en del av inntektsåret, avkortes minstefradraget etter det antall hele eller påbegynte måneder av inntektsåret skattyteren har vært bosatt i riket. Minstefradraget skal likevel ikke være lavere enn den nedre grensen for minstefradrag i inntekt som omfattes av § 6-31 første ledd b. Tilsvarende gjelder for skattyter som har hatt midlertidig opphold i riket bare en del av året uten å være bosatt her, jf. § 2-3 første ledd d og annet ledd. For skattyter bosatt i utlandet, jf. § 2-3 første ledd e og f, kan fradrag ikke overstige nedre grense for minstefradrag i inntekt som omfattes av § 6-31 første ledd b.

II

Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra og med 1. januar 2000.»