Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Bakgrunn for lovforslaget

Forut for 1952 forelå det en meget vid adgang for rett til inntektsfradrag med direkte hjemmel i skattelovene for bedrifters utgifter til pensjonsordninger. Det eksisterte imidlertid ingen nærmere krav til ordningen for rett til inntektsfradrag. På bakgrunn av forslag fra det såkalte Skattelovutvalget for pensjonsordninger vedtok Stortinget 12. desember 1952 regler i skattelovene om rett til inntektsfradrag for premier og tilskudd til bedriftspensjonsordninger. Samtidig ble det med hjemmel i skattelovene fastsatt nærmere regler i forskrift om krav og vilkår til ordningen.

I forbindelse med opprettelsen av folketrygden og innføringen av obligatorisk tilleggspensjon ble det foretatt en omfattende revisjon av reglene om kollektiv tjenestepensjon. De någjeldende bestemmelser om skattefavoriserte private tjenestepensjoner følger av skatteloven av 1911 § 44 annet ledd bokstav k, jf. forskrift av 28. juni 1968 nr. 3 om private tjenestepensjonsordninger i henhold til skatteloven § 44 første ledd bokstav k, samt forskrift av 27. oktober 1969 nr. 9451 om private tjenestepensjonsordninger.

Det vises til proposisjonens avsnitt 2.2 - 2.9 for en gjennomgang om tidligere utredninger, Velferdsmeldingen, Selvig-utvalget, høringen og arbeidet med innskuddsbaserte tjenestepensjonsordninger.