Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Hovedinnholdet i proposisjonen

Justisdepartementet forslår i proposisjonen endringer i rettergangslovgivningen m.m.

Kap. 3 gjelder endringer i sivilprosessen. Det viktigste forslaget er harmonisering av ulike rettsmiddelfristers lengde. Departementet foreslår at det skal være en felles rettsmiddelfrist på en måned for både anker og kjæremål.

I kapittel 4 foreslås i hovedsak forenklede regler for tvangsfullbyrdelse. Av forslagene kan nevnes styrking av kjøperens stilling ved tvangssalg, forenklet tvangssalg av pantsatt løsøre og presisering av saksøkerens rett til å kreve dekning av utestående leie og kostnader.

Kapittel 5 gjelder endringer i straffeprosessloven og fellesprosessen. Endringene er bl.a. en følge av to-instans reformen.

Kapittel 6 gjelder effektivisering av bøtestraffen. Forslagene gjelder bl.a. utvidet hjemmel for inndriving av bøtestraff, og forlengelse av foreldelse av bøtekrav til 10 år. Kapittel 7 gjelder disiplinær- og tilsynsordningen for advokater, og i kapittel 8 foreslås noen endringer i rettergangsreglene for Høyesterett som tar sikte på å effektivisere saksbehandlingen i Høyesterett.

Kapittel 9 inneholder forslag om sikkerhetsstillelse ved odelsløsning, samt regler om forsinkelsesrente.