Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Trygdeetatens utbetalinger til arbeidsgivere m.v. - folketrygd­loven § 22-18 og bidragsinnkrevingsloven § 19

Hovedregelen for utbetalinger fra trygdeetaten er at de skal skje ved overføring til bankkonto her i landet dersom mottaker har eller oppretter slik konto. Dersom stønadsmottaker ikke har bankkonto, skal man ved valg av utbetalingsmåte ta hensyn til stønadsmottakers ønske.

Reglene om utbetalingsmåten er primært utformet med tanke på mottakere av de ulike ytelser etter trygdeordningene og mottakere av innfordret bidrag til barn og ektefelle. De får imidlertid også anvendelse for utbetalinger til arbeidsgivere i ulike sammenhenger, oppgjør til leger og annet behandlingspersonell og for utbetalinger i forbindelse med trygdeetatens kjøp av varer og tjenester. Slike utbetalinger vil som den altoverveiende hovedregel skje ved overføring til konto, men etter Rikstrygdeverkets oppfatning er det likevel et praktisk behov for å kunne kreve at oppgjør skal skje til bankkonto, og til å kunne kreve at mottaker oppretter en konto dersom en konto ikke eksisterer.

Departementet antar at mottakere med en yrkesmessig forbindelse med trygdeetaten normalt vil ha en bankkonto, og også ønsker å få utbetalinger fra etaten overført til denne kontoen. Dersom det forekommer at arbeidsgivere m.v. ikke har en slik konto, synes departementet det er rimelig at trygdeetaten skal kunne kreve at vedkommende oppretter en konto.

I tråd med Rikstrygdeverkets ønske, foreslår departementet at det som et nytt andre punktum i folketrygdloven § 22-18 annet ledd og i bidragsinnkrevingsloven § 19 andre ledd tas inn en bestemmelse som gir trygdeetaten hjemmel for å kreve at mottakere med en yrkesmessig forbindelse med etaten oppretter bankkonto.

Endringen foreslås å tre i kraft 1. januar 2000. Den vil ikke ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er enige i intensjonen i Regjeringens forslag om at Rikstrygdeverket skal kunne kreve at mottakere av utbetalinger fra trygdeverket med yrkesmessig forbindelse skal kunne pålegges å motta disse på en bankkonto. Disse medlemmer ser også at det er naturlig for de aller fleste med slik yrkesmessig forbindelse med trygdeverket å ha en egnet bankkonto, og disse medlemmer antar at de fleste mottakere allerede har slik konto. Disse medlemmer mener trygdeverket bør oppfordre alle med yrkesmessig tilknytning som mottar utbetalinger fra trygden om å opprette bankkonto for mottak av overføringer. Disse medlemmer vil imidlertid ikke støtte et forslag om at klienter skal kunne pålegges opprettelse av slik konto, og mener at dersom firmaer eller virksomheter av ulike grunner ikke ønsker å opprette bankkonto, eller ikke ønsker å oppgi sitt kontonummer, må dette være en frivillig sak.