Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Beregning av uførepensjon etter utført førstegangstjeneste - folketrygdloven §§ 3-17 og 3-18

Etter folketrygdloven § 3-17 d) har den som fyller vilkårene for rett til uførepensjon, rehabiliteringspenger eller attføringspenger, rett til å få medregnet framtidige pensjonspoeng dersom vedkommende på uføretidspunktet hadde avtjent militær eller sivil førstegangstjeneste i det nærmest foregående året. I § 3-18 gis nærmere bestemmelser om beregning av framtidig poengtall og i fjerde ledd brukes også uttrykket «avtjent militær eller sivil førstegangstjeneste».

Det uttales at Rikstrygdeverket har tolket «avtjent militær eller sivil førstegangstjeneste» som pliktig tjeneste, og da det bare er menn som har plikt til å avtjene førstegangstjeneste, så faller kvinner som utfører frivillig slik tjeneste, utenfor bestemmelsene.

Departementet mener det er grunn til å endre § 3-17 bokstav d og § 3-18 fjerde ledd slik at det blir presisert at også kvinner får medregnet år da de har utført frivillig førstegangstjeneste ved fastsettelse av framtidige pensjonspoeng.

Departementet foreslår at endringene trer i kraft 1. juli 2000. Krav om medregning av framtidige poengtall for uførepensjonister som har utført frivillig førstegangstjeneste, skal også kunne settes fram for tidsrom som er avsluttet når endringen trer i kraft. Det uttales at endringene vil gjelde så få at de verken vil få administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

Komiteen støtter at frivillige og pliktig førstegangstjeneste likestilles ved beregning av fremtidige pensjonspoeng i forbindelse med uførepensjon, slik at også kvinner får medregnet år da de har utført frivillig førstegangstjeneste.