Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Nedjustering av minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger - folketrygdloven §§ 8-3, 8-47 og 9-3

Minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra folketrygden ble fra 1. januar 1999 hevet fra 50 prosent av grunnbeløpet (G) til 125 prosent av G som ledd i en budsjettmessig innstramming for 1999. Det foreslås i proposisjonen at nedre inntektsgrense igjen settes til 50 prosent av G.

Grensen for minsteinntekt for yrkesaktive som midlertidig har vært ute av arbeid, foreslås satt lik G slik det var før 1. januar 1999.

Departementet foreslår at endringene trer i kraft 1. juli 2000, og gis virkning for syke- og omsorgspengetilfeller som oppstår etter dette tidspunkt. Endringene er anslått å gi merutgifter på 55 mill. kroner i 2000. Helårsvirkningen er anslått til 140 mill. kroner. Endringene vil innebære noe merarbeid for trygdeetaten.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Skogholt og øyangen, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen Alvheim og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Næss og Woie Duesund, medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, viser til at minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra folketrygden ble hevet fra 50 til 125 pst. av grunnbeløpet fra 1. januar 1999 som et ledd i en budsjettmessig innstramming for 1999. Flertallet støtter forslaget om å tilbakejustere nedre inntektsgrense til 50 pst. av grunnbeløpet som varslet i St.prp. nr. 67 (1998-1999).

Flertallet viser til budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet og foreslår at endringen iverksettes fra 1. januar 2000.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Høegh og Sjøli, viser til at Høyre i sitt alternative budsjett viderefører dagens regler om minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra folketrygden. Disse medlemmer viser til behandlingen av Budsjett-innst. S. I (1999-2000) der tilbakejustering av minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra 1. januar 2000 ligger til grunn for den vedtatte rammen for Rammeområde 16.