Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

16. Andre prosessuelle endringer

En pågrepet person skal fremstilles for forhørsretten for varetekt «snarest mulig og så vidt mulig dagen etter pågripelsen», jf. straffeprosessloven § 183. Fristen er imidlertid satt til én uke for saker om overtredelse av straffeloven kap. 8 eller 9 eller lov om forsvarshemmeligheter.

Sikkerhetsutvalget peker på at unntaksregelen neppe er i overensstemmelse med EMK artikkel 5 hvor det kreves at fremstilling for varetektsfengsling skjer «promptly» (straks). Utvalget foreslår på denne bakgrunn at unntaksregelen oppheves.

Flere instanser støtter utvalgets forslag. Overvåkingssentralen peker imidlertid på at spesielle hensyn gjør seg gjeldende i saker om rikets sikkerhet. Politimesteren i Kristiansand er imot opphevelsen.

Departementet er enig med Sikkerhetsutvalget, og foreslår at § 183 tredje ledd oppheves.

Et tvangsmiddel kan ikke brukes hvis det i betraktning av sakens art eller forholdene ellers ville være et uforholdsmessig inngrep.

Etter departementets mening er det uheldig at loven slik den i dag er utformet kan gi inntrykk av at forholdsmessighetsprinsippet bare gjelder for enkelte tvangsmidler og at det bare er domstolene, ikke påtalemyndigheten, som skal vurdere om det er tilstrekkelig grunn til å ta i bruk et tvangsmiddel. Departementet foreslår derfor at det tas inn generelle bestemmelser om dette i straffeprosessloven som et nytt kap. 13a.

I straffeprosessloven § 122 annet ledd er det bestemt at fritak for vitneplikt for ektefeller, også gjelder «fraskilte, samt personer som lever sammen i et ekteskapslignende forhold». Denne ordlyden kunne tyde på at personer som har levd sammen i et ekteskapslignende forhold, ikke omfattes av regelen, men Høyesterett har konkludert med at også disse er fritatt for vitneplikten.

Departementet foreslår at straffeprosessloven § 122 presiseres i samsvar med Høyesteretts kjennelse.

Komiteen er enig i at fritaket for vitneplikten som i dag gjelder ektefeller og fraskilte samt personer som lever i ekteskapslignende forhold, også utvides til å gjelde personer som har levd sammen i et ekteskapslignende forhold, og viser til at dette er en presisering i loven i tråd med Høyesteretts kjennelse.

Komiteen støtter at det innføres generelle regler om forholdsmessighetsprinsippet i et nytt kap. 13 a i straffeprosessloven. Det vises til at de lovtekniske endringer som følger av dette, gjør det nødvendig å endre henvisninger i utlendingsloven § 37 c. Komiteen har i samråd med departementet, endret forslaget til lovvedtak i tråd med dette.

Komiteen har for øvrig ingen merknader til de øvrige forslagene.