Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

13. skjult fjernsynsovervåking i forebyggende øyemed

Foreligger det skjellig grunn til mistanke om en handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder, kan politiet sette i verk fjernsynsovervåking hvis det er av vesentlig betydning for etterforsk­ningen.

POT fremhever at tjenesten i forbindelse med sitt forebyggende arbeid har behov for å foreta skjult fjernsynsovervåking. Derfor foreslår POT at det ikke skal gjelde noe krav om skjellig grunn til mistanke om en straffbar handling. De fleste høringsinstanser som uttalte seg om forslaget, støtter det. Datatilsynet går imot, mens Den Norske Advokatforening gir uttrykk for betenkeligheter.

Danielsen-utvalget foreslo i NOU 1998:4 at Justisdepartementet setter i gang et arbeid med en lovendring som gir POT hjemmel til å foreta kommunikasjonskontroll i forebyggende øyemed. Etter departementets syn bør de to spørsmålene ses i sammenheng. Forslaget blir derfor ikke behandlet i proposisjonen her.

Komiteen viser til at politiet kan iverksette fjernsynsovervåking hvis det er av vesentlig betydning for etterforskningen og det foreligger skjellig grunn til mistanke om handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 mnd. Komiteen har merket seg at POT har behov for fjernsynsovervåking i forebyggende arbeid uten krav om «skjellig grunn til mistanke», og at Danielsen-utvalget foreslo en lovendring som gir POT en slik hjemmel. Komiteen tar til etterretning at departementet ikke har fremmet noe slikt forslag i denne omgang, og ber departementet komme tilbake til dette innen rimelig tid.