Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Generelt om lovforslagene

Da Stortingets samtykke til ratifikasjon av samarbeidsavtalen ble gitt, var det forutsatt at norsk gjennomføring av Schengen-regelverket og de aktuelle EU-rettsakter krever enkelte endringer i utlendingsloven, utleveringsloven og straffeloven. Det har videre vært forutsatt i St.prp. nr. 42 (1996-97) og Innst. S. nr. 229 (1996-97) at reglene om opprettelse og drift av den nasjonale delen av SIS i Norge gis ved egen lov.

Under høringen har enkelte instanser gitt uttrykk for en kritisk holdning til hele Schengensamarbeidet eller de fremmer mer generelle betraktninger knyttet til samarbeidet. Departementet understreker at proposisjonen her gjelder endringer som Norge er forpliktet til å gjennomføre som følge av Stortingets beslutning om norsk tilslutning til Schengensamarbeidet.

Nedenfor omtales de forslag fra høringsbrevet som følges opp med lovendringsforslag i proposisjonen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Astrid Marie Nistad, Jan Petter Rasmussen og Ane Sofie Tømmerås, fra Fremskrittspartiet, Jan Simonsen og Jørn L. Stang, og fra Høyre, lederen Kristin Krohn Devold og Bjørn Hernæs, viser til at Stortinget, gjennom behandlingen av St.prp. nr. 42 (1996-97), jf. Innst. S. nr. 229 (1996-97) og St.pr. nr. 50 (1998-99), jf. Innst. S. nr. 147 (1998-99) har samtykket til ratifikasjon av samarbeidsavtalen med Schen­gen-landene. Det fremgikk av den nevnte behandling at avtalen ville medføre lovendringer i utlendingsloven, utleveringsloven og straffeloven, samt at det skulle gis en egen lov om SIS-informasjonssystem. Flertallet finner grunn til å peke på at det fremlagte lovforslag er en nødvendig oppfølging av Stortingets vedtak, og er tilfreds med at Regjeringen følger opp vedtaket slik at avtalen kan settes ut i livet i tråd med Stortingets forutsetninger.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Finn Kristian Marthinsen og Åse Wisløff Nilssen, viser til at partiet tidligere har stemt imot at Norge skal tilslutte seg Schengen-samarbeidet. Disse medlemmer henviser i den forbindelse til merknadene i Innst. S. nr. 147 (1998-99), Innst. S. nr. 148 (1998-99) og Innst. S. nr. 229 (1996-97).

Disse medlemmer viser til at stortingsflertallet har gått inn for en slik tilslutning. På bakgrunn av Regjeringens fremlagte forslag til ratifikasjon av samarbeidsavtalen med Schengen-landene og Stortingets behandling av Innst. S. nr. 147 (1998-99), slutter disse medlemmer seg til det fremlagte lovforslaget.

Komiteens medlem fra Senterpartiet, Tor Nymo, viser til tidligere behandling av Schengensamarbeidet i Innst. S. nr. 229 (1996-97), Innst. S. nr. 147 (1998-99) og Innst. S. nr. 148 (1998-99). Dette medlem henviser til at Senterpartiet ved tidligere behandling i Stortinget har stemt imot en norsk ratifisering av Schengenkonvensjonen, men tar til etterretning at konvensjonen nå er ratifisert. Dette medlem vil derfor vurdere hvert enkelt lovforslag på bakgrunn av de forpliktelser som påhviler Norge.