Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Lovforslagets bakgrunn

Utvalget for etterkontroll av konkurslovgivningen m.v. (Falkanger-utvalget) avga sin utredning som NOU 1993:16 Etterkontroll av konkurslovgivningen m.v. Utredningen blir fulgt opp i proposisjonen.

Et hovedsiktemål for utvalget har vært å tilføre bobehandlingen og de uprioriterte kreditorer økte midler. Dette tenkes gjort bl.a. gjennom begrensninger i pantsettelsesadgangen. Utvalget foreslår også en regulering av arbeidsavtalers stilling i konkurs.

I konkurslovens første del om gjeldsforhandlinger foreslår utvalget prosessuelle endringer som tar sikte på å gjøre gjeldsforhandlinger enklere og raskere enn hva tilfellet er i dag. Utvalget foreslår videre en rekke endringer i konkursinstituttet som skal forenkle og gjøre bobehandlingsrutinene smidigere. Et flertall i utvalget foreslår for øvrig å oppheve konkurskaranteneinstituttet.

Utredningen har vært sendt på høring til en rekke instanser.