Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Regjeringen legger frem forslag til lov om omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap. Lovutkastet er en oppfølging av forslag fremmet i St.prp. nr. 61 (1998-99) Om omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap. Formålet med loven er å regulere forholdet til forretningsbankloven, aksjeloven, Postbankloven og visse overgangsspørsmål i forbindelse med omdanningen.

Det er i kapittel 2 i proposisjonen redegjort for bankens nåværende organisering. Videre er det i kapittel 3 i proposisjonen redegjort for forslaget til fremtidig organisering og rammevilkår, og det er i kapittel 4 i proposisjonen omtale av økonomiske og administrative konsekvenser.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Ranveig Frøiland, Trond Giske, Berit Brørby, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm, lederen Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Per-Kristian Foss, Michael Momyr og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen og fra Tverrpolitisk Folkevalgte, Arvid Falch, viser til merknader i Innst. S. nr. 194 (1998-99), jf. St.prp. nr. 61 (1998-99) om omdanning av Postbanken BA til aksjeselskap, som er avgitt samtidig med denne innstilling. Komiteen viser også til merknader nedenfor.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet understreker at en forutsetning for omdanning av Postbanken AB til A/S må være at Postbankens formålsparagraf og funksjon vedrørende betalingsformidling videreføres i den nye organisasjonsformen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener staten bør selge sine aksjer i Postbanken etter omdanning til aksjeselskap. Dette gjelder uansett en eventuell fusjon mellom Postbanken og DnB. Ved en slik fusjon bør staten selge alle sine aksjer i den fusjonerte banken. Disse medlemmer mener det vil være en fordel både for Postbanken og samfunnet for øvrig at staten overlater sitt eierskap til andre aktører.

Disse medlemmer viser til forslag om å avvikle statens eierskap i Postbanken i Innst. S. nr. 194 (1998-99).

Disse medlemmer viser til at avvikling av det statlige eierskapet i Postbanken vil overflødiggjøre, eller endre, flere av Regjeringens vurderinger og forslag i proposisjonene. Disse medlemmer tar til etterretning at det ikke er flertall for avvikling av statens eierskap i Postbanken, og har derfor ikke for øvrig kommentert eller fremmet endringsforslag i denne innstillingen knyttet til en slik privatisering.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til merknader i Innst. S. nr. 194 (1998-99) hvor dette medlem går mot omdanning av Postbanken AB til aksjeselskap.