Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Forbud mot shortsalg, lån av finansielle instrumenter m.v.

Departementet foreslår at det for ansatte i finansinstitusjoner m.v. fastsettes forbud mot å selge finansielle instrumenter vedkommende ikke eier (såkalt shortsalg), lån av finansielle instrumenter og lånefinansiering av finansielle instrumenter med sikkerhet i finansielle instrumenter. En slik bestemmelse er i samsvar med det som i dag gjelder for verdipapirforetak, jf. verdipapirhandelloven § 8-6 tredje ledd.

Departementet foreslår at Kredittilsynet i særlige tilfeller kan gjøre unntak fra de foreslåtte forbudene. En slik bestemmelse er i samsvar med verdipapirhandelloven § 8-6 siste ledd. Departementets forslag innebærer en noe videre dispensasjonshjemmel enn det Kredittilsynet foreslår i høringsnotatet, da det etter ordlyden også vil kunne dispenseres fra forbudet mot shortsalg og lån av finansielle instrumenter.

Komiteen slutter seg til departementets forslag, jf. lovforslaget § 2a-2 annet ledd.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er kritisk til at departementet åpner for en videre dispensasjonshjemmel enn det Kredittilsynet har foreslått når det gjelder forbudet mot shortsalg og lån av finansielle instrumenter.