4. Økonomiske og administrative konsekvenser av lovforslagene
Forslaget om krav om politiattest for visse grupper ansatte og oppdragstakere i barneverntjenesten vil medføre økt arbeidsmengde for politietaten i forbindelse med utstedelse av attestene. Justisdepartementet vurderer ressursbehovet på landsbasis til å utgjøre 4 årsverk innen stillingskategorien kontoransatte.
Forslaget om plikt til å utarbeide tiltaksplan for barn som er plassert med hjemmel i §§ 4-24 og 4-26 vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning verken for kommunen eller fylkeskommunen. Forslaget innebærer en formalisering av de vurderinger kommunen i alle tilfeller skal foreta før det iverksettes tiltak etter disse bestemmelsene. Når det gjelder fylkeskommunen, skal den i alle tilfeller bistå kommunene ved plassering av barn utenfor hjemmet.
Forslaget om at fylkeskommunen, i likhet med kommunen, skal ha et ansvar for å undersøke om private institusjoner drives i samsvar med loven og på en forsvarlig måte når slike institusjoner benyttes med hjemmel i barnevernloven, vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.
Forslaget om å overføre ansvaret for fastsetting av oppfostringsbidrag etter barnevernloven fra fylkesnemndene til bidragsfogden, vil føre til en noe redusert arbeidsmengde for fylkesnemndene, mens arbeidsmengden og saksomfanget for trygdekontorene vil øke.
Ingen av de øvrige endringsforslagene har økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.
Med unntak av forslaget om innføring av krav om politiattest for visse grupper ansatte og oppdragstakere i barneverntjenesten har endringsforslagene ubetydelige administrative og økonomiske konsekvenser.