Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen har den 16. juni 1998 fremmet følgende forslag:

«I.

I lov av 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) gjøres følgende endring:

§ 2 tredje ledd, nytt annet punktum skal lyde:

Dersom saken ikke er realitetsbehandlet innen 6 måneder, anses saken som avvist.

II.

Denne lov trer i kraft straks.»

I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til at slik forvaltningsloven lyder i dag, står sakens parter uten sanksjonsmulighet dersom forvaltningen unnlater å realitetsbehandle en sak eller utsetter saken. Det er bare dersom saken avvises eller realitetsbehandles at avgjørelsen kan påklages (§ 2 jf. § 28). Eneste mulighet er derfor i dag å anmode overordnet forvaltningsorgan om å pålegge det underliggende forvaltningsorgan å realitetsbehandle saken, men heller ikke her har partene noe rettskrav på få vurdert/realitetsbehandlet en slik anmodning.

Forvaltningsloven bør derfor etter forslagsstillerens mening endres, slik at beslutninger om ikke å behandle saken/utsette saken likestilles med avvisningsvedtak. En slik likestilling vil medføre at private rettssubjekter innen nærmere angitt tidsfrist - forslagsvis 6 måneder - garanteres en realitetsbehandling.

Forslaget har vært forelagt justisministeren som har avgitt uttalelse i brev av 20. oktober 1998, jf. vedlegg.