Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Lovforslagets bakgrunn. Gjeldende rett.

I St.meld. nr. 22 (1995-96) Om sivil tjenesteplikt, foreslo Regjeringen å avskaffe politiavhøret ved fritakssøknader, og å innføre et egenerklæringssystem. Forslaget fikk støtte av et flertall i justiskomiteen, jf. Innst. S. nr. 177 (1995-96).

I dag blir alle søknader om siviltjeneste sendt til politiet som foretar forberedende behandling, herunder avhør av søkeren. Søknadene avgjøres deretter i Justisdepartementet. Departementet avgjør årlig 2 000-2 500 søknader.

Blir det avslag, og søkeren ikke aksepterer avgjørelsen, er staten i dag forpliktet til å reise sivilt fastsettelsessøksmål mot ham ved domstolene. I 1996 ble det pådømt ca. 170 saker i herreds- og byrettene, og ca. 30 saker i lagmannsrettene.

I Sverige, Danmark, Finland og Østerrike benyttes ikke slike muntlige forklaringer som vi har i Norge. Det er i disse landene normalt tilstrekkelig at søkeren avgir en erklæring om at han ikke kan utføre militærtjeneste uten å komme i konflikt med sin alvorlige overbevisning. Også i Tyskland blir avgjørelsen normalt fattet på grunnlag av en skriftlig søknad.

I proposisjonen gjennomgås reglene i de nevnte landene.