Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

komiteens merknader

Komiteen viser til at forslagene til endringer ble presentert i St.prp. nr. 1. Tillegg nr. 3 (1997-98) og at Stortinget sluttet seg til disse.

Komiteen støtter de lovendringer som proposisjon tar opp, blant annet fjerning av kravet om at far må ha vært i arbeid de to siste ukene umiddelbart før hans periode tar til. Videre er komiteen enig i at en innfører en rett til fødsels- og adopsjonspenger for personer som er i et arbeidsliknende forhold og som mottar lønn fra arbeidsgiver.

Komiteen synes videre det er positivt at det nå skjer en harmonisering for rett til fødselspenger og adopsjonspenger.

Komiteen mener foreldre og barn trenger mer tid sammen for å få en god og trygg hverdag. Det er riktig bruk av fellesskapets ressurser å gi småbarnsfamiliene bedre muligheter til å kombinere omsorg og arbeid. Midlene må brukes slik at de frigjør mest mulig tid for samvær mellom foreldre og barn.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er ikke enig i departementets vurdering at kontantstøtten lang på vei dekker det samme behovet som 60 pst. lønnskompensasjon i 70 uker.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at for at foreldre skal få reelle valgmuligheter i valget mellom å arbeide hjemme eller ute må overføringene til barnefamiliene være nøytrale slik at alle mottar like meget støtte fra det offentlige. Støtten må være så stor at valget blir reelt, at man har anledning til å velge bort en arbeidsinntekt. Disse medlemmer mener derfor at utgifter til fødselspenger og svangerskapspermisjoner bør omfordeles likt til alle med småbarn.

Disse medlemmer vil bemerke at et slikt tiltak ville gjøre et komplisert regelverk unødvendig og sørge for en rettferdig fordeling med et likt beløp med utgangspunkt i barnet.

Disse medlemmer ser imidlertid at dagens regelverk ikke er konsekvente og at farens rett til fødselspermisjon/kvoter ikke er likestilt med mor.

Disse medlemmer vil bemerke at Fremskrittspartiet ønsker at Folketrygden skal fungere etter forsikringsprinsippet. Dette vil gjøre unødige spekulasjoner omkring rettigheter overflødig. Betaler man premie har man også rett på ytelser. Dette innebærer at retten til fødsels- og adopsjonspenger automatisk skal tilfalle personer som er i arbeidslignende forhold og som mottar lønn fra arbeidsgiver.

Disse medlemmer ser på harmoniseringen av reglene for rett til fødselspenger og adopsjonspenger som fjerning av ulikheter i dagens regelverk.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag til lovendringer som gir like ytelser til småbarnsforeldre ved fødsel og adopsjon, uavhengig av inntektsforhold og yrkesaktivitet.»