Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen har forståelse for de problemer som kan påføres utenrikstjenestemenns/kvinners familier gjennom tjenestens spesielle karakter og tjenesteform og gjennom fravær fra hjemlandet. Dette fører til at det mønster som etterhvert er blitt vanlig i de fleste familier, at begge ektefeller har karrierer og arbeidsinntekt med opptjening av pensjonspoeng, ikke lar seg gjennomføre.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg at den foreslåtte pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten organiseres som en nettopensjonsordning hvor det er lagt til grunn at samordning med folketrygden allerede er gjort på forhånd.

Flertallet slutter seg til proposisjonen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil vise til at det gis en viss kompensasjon for ulemper gjennom relativt høy inntekt, fravær av kommuneskatt og tillegg for mindreårige barn for de fleste tjenestemenn/kvinner i utenrikstjeneste.

Disse medlemmer vil også påpeke at det finnes andre grupper arbeidstakere i samfunnet med en arbeidssituasjon som medfører betydelige ulemper for eventuell ektefelle og familie for øvrig, f.eks. offiserer i de militære styrker som er underlagt beordringssystem og som også til dels tjenestegjør utenfor landets grenser. Etter disse medlemmers mening bør disse likestilles med tjenestemenn/kvinner i utenrikstjeneste når det gjelder ytelser til ektefeller som bistår tjenestemann/kvinne i arbeidssituasjonen.

Disse medlemmer er enige i at det i enkelte stillinger i utenrikstjenesten kan være påkrevet at tjenestemannens/kvinnens ektefelle utfører spesielle arbeidsoppgaver som en del av denne tjenesten. Det vil derfor etter disse medlemmers mening være naturlig at det blir utbetalt lønn der slik medvirkning er påkrevet. Da vil ektefellen også tjene opp pensjonspoeng på vanlig måte. I de posisjoner der Utenriksdepartementet finner det påkrevet av hensyn til tjenesten bør det velges en slik fremgangsmåte.

I proposisjonen legges det opp til at de foreslåtte pensjonsytelser skal være samordningsfrie. Disse medlemmer kan ikke støtte en slik forskjellsbehandling i forhold til alle andre offentlige pensjonsytelser.

Disse medlemmer mener at Utenriksdepartementet bør finne løsninger i tråd med ovenstående retningslinjer der de finner dette nødvendig av hensyn til tjenesten og vil gå imot forslaget til lov om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten.