Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Bakgrunn

       Barneloven fra 1981 regulerer forholdet mellom barn og foreldre, og har regler om farskap, foreldreansvar, samværsrett og underholdsplikt. Loven bygger i stor grad på Barnelovutvalgets innstilling NOU 1977:35 .

       Departementet mener det nå er behov for å vurdere på nytt de forskjellene som ble opprettholdt i gjeldende lov mellom barn født av ugift eller gift mor, og om det er mulighet for i større grad å likestille faren og moren i deres forhold til barnet, særlig sett i lys av de endringene i samfunnet som har skjedd siden arbeidet med ny barnelov startet i 1975.

       En del hovedtrekk i denne utviklingen gjennomgås i proposisjonen. Det vises bl.a. til at vi har fått økt likestilling mellom kjønnene, endret arbeidsfordeling i hjemmet, flere barn blir født uten at foreldrene har felles foreldreansvar og flere barn opplever at foreldrene flytter fra hverandre. I proposisjonen refereres også enkelte undersøkelser om samvær etter samlivsbrudd. Det gis dessuten en oversikt over saker om foreldreansvar og samværsrett i domstolene.