Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at langtidsledige over 60 år gis tilbud om alderspensjon.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at de nye reglene for arbeidsmarkedstiltak m.v. for langtidsledige blir gjort gjeldende fra og med 1. januar 1997.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at ledige skal omfattes av tiltakstilbudet når de har vært i arbeid i minst 36 måneder i løpet av de fem siste årene.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at ledige skal omfattes av det nye tiltakstilbudet når de har hatt en årlig inntekt på minimum 3 G i tre av de fem siste årene før dagpengeperioden startet.

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at det for langtidsledig som går ut av en 3-års dagpengeperiode, eller 80 + 13 + 80 uker, og som ikke kommer inn under garantien, vurderes som søker ut fra medisinske eller andre kriterier er aktuell for yrkesrettet attføring.

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at laveste sats for ytelse pr. dag heves fra 203 kroner + evt. tillegg.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at ytelsene skal være skattepliktige og satsene må justeres tilsvarende og laveste dagpengesats skal være 300 kroner (0-300 kroner).

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn følgende:

- Kvalifiseringsgrunnlag for tiltak etter 3 år (80x2) settes til minimum 2 G - tilsvarende 82.000 kroner - da dagpengeperioden tok til.
- Ledige som har en avgrensing på dagpengeperioden på 78 uker har rett til tilbud om tiltak dersom inntekten da dagpengeperioden startet var på minimum 1 G - tilsvarende 41.000 kroner.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at arbeidsmarkedsetaten skal gi følgende tilbud til de langtidsledige. Arbeidsmarkedsopplæring, AMO-kurs eller tilsvarende og/eller vikariat/engasjement og en utvidet KAJA-ordning.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringa kome med framlegg om strakstiltak og endringar i lov om folketrygd og i lov om tiltak til å fremme sysselsetting som inneheld følgjande:

1) Det ytast heile eller graderte dagpengar til trygdet som har hatt arbeidsinntekt i sist avslutta kalenderår, eller eit gjennomsnitt av dei siste tre avslutta kalenderår, på minst 1 G.
2) Den ledige skal ha rett på dagpengar dersom vanleg arbeidstid er redusert med minst 25 % (i dag 40 %).
3) Dagpengeperioden løper normalt i 156 veker (ingen todeling).
4) Dersom den ledige ikkje har greidd å skaffe seg/eller fått tilbod om arbeid innan dagpengeperiodens utløp, skal vedkomande framleis ha rett til dagpengar eller tiltak.
5) Inntekt frå arbeidsmarknadstiltak og dagpengar reknast med i dagpengegrunnlaget og kvalifiserer fullt ut for nye dagpengar.
6) For langtidsledig ungdom under 25 år og langtidsledige over 55 år vert det utvikla tiltaksordningar på 2 x 12 månader med normale løns- og arbeidsvilkår. Det må vidare vurderast å legge til rette for at langtidsledige frå og med fylte 57 år kan få fortrinn til ledig arbeid/stilling i offentleg sektor.