Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i straffeprosessloven.

Dette dokument

Innhold

       I proposisjonen foreslår Justisdepartementet å endre straffeprosessloven § 55 slik at den nye stillingsbetegnelsen politiadvokat fremgår av oppregningen av påtalemyndighetenes tjenestemenn.

       Videre foreslås en endring av straffeprosessloven § 216 h om telefonkontroll i narkotikasaker. Etter denne bestemmelsen kan Telefonkontrollutvalget i narkotikasaker innkalle til avhør blant annet « offentlig ansatte » som bistår ved telefonkontroll. Det foreslås at loven endres til « andre som bistår ved telefonkontroll ».

       Høsten 1995 ble det opprettet stillinger som politiadvokat. Ifølge stillingsbeskrivelsen skal politiadvokaten utøve påtalemyndighet, og departementet foreslår å endre straffeprosessloven § 55 første ledd nr. 3 slik at politiadvokatstillingen tas med i oppregningen av påtalemyndighetens tjenestemenn.

       Høringsinstansene er stort sett positive til forslaget.

       Straffeprosessloven § 216 h gir regler om Telefonkontrollutvalget i narkotikasaker. Det fremgår av bestemmelsens fjerde ledd at kontrollutvalget kan innkalle til avhør « enhver av politiets og påtalemyndighetenes tjenestemenn, og dessuten andre offentlig ansatte som bistår ved telefonkontroll ». Etter at Televerket ble omdannet til aksjeselskapet Telenor, er ikke uttrykket « offentlig ansatte » lenger dekkende, og bestemmelsen foreslås endret slik at Telefonkontrollutvalget i narkotikasaker gis adgang til å avhøre bl.a. ansatte i Telenor AS som bistår ved telefonkontroll.

       Departementet pekte i høringsbrevet på at Kontrollutvalget for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste har større mulighet for å innhente informasjon enn Telefonkontrollutvalget i narkotikasaker, og ba om synspunkter på om det var behov for endringer av straffeprosessloven utover det nevnte forslaget. Ingen av høringsinstansene har fremmet forslag til andre endringer, og det kom ikke innvendinger mot å endre § 216 h.

       Justisdepartementet følger opp forslaget i proposisjonen, men foreslår en annen formulering enn i høringsbrevet, som er uavhengig av terminologien i lov om telekommunikasjon. Bestemmelsen vil etter endringen omfatte offentlig ansatte, ansatte i Telenor AS og private operatører eller leverandører av teletjenester som bistår ved telefonkontroll.

       Endringene antas ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

       Komiteen viser til at forslaget om å ta politiadvokat inn i oppregningen over påtalemyndighetens tjenestemenn i straffeprosessloven § 55 ikke innebærer noen avgjørelse av hvilken politigrad politiadvokaten skal ha, slik enkelte høringsinstanser har vært inne på. Komiteen slutter seg til forslaget.

       Komiteen slutter seg også til forslaget om endring av straffeprosessloven § 216 h.

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov
om endringer i straffeprosessloven.

I.

       I lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) gjøres følgende endringer:

§ 55 nr. 3 skal lyde:

3) politimestrene, visepolitimestrene, overvåkingssjefen, politiinspektørene, politiadvokatene, politiadjutantene og politifullmektigene for så vidt de har juridisk embetseksamen og gjør tjeneste i embete eller stilling som er tillagt påtalemyndighet,

§ 216 h skal lyde:

       Telefonkontrollutvalget skal føre kontroll med politiets og påtalemyndighetens behandling av saker etter loven.

       Utvalget skal bestå av minst tre medlemmer som oppnevnes av Kongen. Dessuten oppnevnes ett eller flere varamedlemmer som skal tiltre utvalget i forfallstilfelle. Lederen for utvalget skal oppfylle de krav som stilles til høyesterettsdommere.

       Politiet og påtalemyndigheten skal gi utvalget de opplysninger, dokumenter, lydbåndopptak m.v. om telefonkontroll i narkotikasaker som utvalget finner nødvendig av hensyn til sin kontrollfunksjon.

       Utvalget kan innkalle til avhør enhver av politiets og påtalemyndighetens tjenestemenn, og dessuten andre som bistår ved telefonkontroll. Alle disse har plikt til å forklare seg for utvalget uten hensyn til taushetsplikt.

       Kongen gir nærmere regler om utvalgets oppgaver og saksbehandling.

II.

       Loven trer i kraft straks.

Oslo, i justiskomiteen, den 29. mai 1997.

Lisbeth Holand, Olav Akselsen,
leder og ordfører. sekretær.