Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Opplysningsplikt for foretak

8.1 Gjeldende rett

       Det er i proposisjonen redegjort for gjeldende rett vedrørende opplysningsplikt for foretak.

8.2 Endringsforslag

Sammendrag

       Det er i proposisjonen redegjort for lovutvalgets forslag og til høringsuttalelsene vedrørende opplysningsplikt for foretak.

       Opplysningsplikten i verdipapirhandelloven § 1-11 og børsloven § 4-7 er pålagt ethvert foretak som har verdipapirer notert på børsen. Etter departementets syn hører slike bestemmelser som er rettet mot foretakene, naturlig hjemme i børsloven og børsforskriften. De bestemmelser NHO har vist til når det gjelder børsens rolle i forbindelse med prospekter, retter seg ikke kun mot utstederforetaket. Etter departementets syn har disse reglene derfor en mer naturlig plass i verdipapirhandelloven. Slike regler foreslås derfor videreført i verdipapirhandelloven. Departementet slutter seg etter dette til lovutvalgets forslag. Det foreslås at verdipapirhandelloven § 1-11 om opplysningsplikt for foretak, oppheves.

       Departementet legger til grunn at eventuelle regler om opplysningsplikt for utstedere av finansielle instrumenter som omsettes eller noteres på andre regulerte markeder enn børs, bør fastsettes i et eget regelverk for slike markeder. Ettersom den generelle opplysningsplikten for foretak med børsnoterte verdipapirer fullt ut foreslås å reguleres av børsregelverket, anser departementet det lite hensiktsmessig å ta inn en forskriftshjemmel i verdipapirhandelloven, som foreslått av Kredittilsynet.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til redegjørelsen foran vedrørende opplysningsplikt for foretak og slutter seg til forslaget om at verdipapirhandellovens § 1-11 oppheves.