Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra sosialkomiteen om lov om endring i lov av 3. juni 1977 nr. 57 om sterilisering.

Dette dokument

Innhold

       Sosial- og helsedepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endring i lov av 3. juni 1977 nr. 57 om sterilisering (steriliseringsloven). Departementet foreslår at steriliseringsloven § 10 endres slik at sterilisering av kvinner etter fylkeslegens godkjenning også kan foretas i kirurgisk poliklinikk eller i annen ambulant spesialistpraksis utenfor sykehus hvor det anses forsvarlig. En endring i tråd med departementets forslag vil gi samme regel for hvor sterilisering av menn og kvinner kan foretas.

       Som bakgrunn for forslaget vises bl.a. til at Statens helsetilsyn i brev av 22. juli 1995 har pekt på at det er medisinsk forsvarlig og rasjonelt med en slik endring.

       Om gjeldende rett vises bl.a. til at etter steriliseringsloven § 10 kan sterilisering av kvinner bare foretas i offentlige sykehus eller i private sykehus som er godkjent av fylkeslegen, i motsetning til sterilisering av menn som etter fylkeslegens godkjenning også kan foretas i kirurgiske poliklinikker eller liknende hvor det anses forsvarlig.

       Det vises til at både Sverige og Danmark har regler om at sterilisering av kvinner kan skje utenfor sykehus.

       Forslaget til lovendring har vært sendt på høring. Det uttales at de som har merknader til høringsnotatet, stort sett er enige. Det bemerkes fra høringsinstansene at sterilisering av kvinner fortsatt er et langt mer omfattende og potensielt farlig inngrep enn sterilisering av menn, og at det derfor må stilles klare faglige krav til virksomheter som skal kunne foreta slike steriliseringsinngrep. Statens helsetilsyn foreslår at kravene fortrinnsvis bør framgå av lovens forarbeider og/eller av forskrifter gitt i medhold av lovens § 14, og at kravene vider bør framgå av fylkeslegens godkjenningsvedtak. Statens helsetilsyn har også foreslått at det til virksomhet som godkjennes for å utføre sterilisering av kvinner, bør stilles minstekrav, og disse gjengis i proposisjonen.

       Etter departementets vurdering er sterilisering av kvinner på grunn av de anatomiske forskjeller fortsatt et større kirurgisk inngrep enn sterilisering av menn, men det anføres at den medisinsk-faglige utviklingen har medført at sterilisering av kvinner relativt sett er et mindre komplisert inngrep i dag enn tidligere. På bakgrunn av offentlige kapasitetsproblemer ved offentlige sykehus når det gjelder steriliseringer, er det videre etter departementets mening rasjonelt at det åpnes for at steriliseringsinngrep på kvinner også kan foretas utenfor sykehus.

       Sosial- og helsedepartementet foreslår på denne bakgrunn at steriliseringsloven § 10 endres slik at fylkeslegens adgang til å godkjenne at steriliseringsinngrep foretas « i kirurgiske poliklinikker eller i annen ambulant spesialistpraksis utenfor sykehus hvor det anses forsvarlig » ikke bare skal gjelde for sterilisering av menn, men også for tilsvarende inngrep på kvinner. Med hjemmel i steriliseringsloven § 14 vil departementet i tråd med Statens helsetilsyns merknader gi forskrifter om hva som skal anses forsvarlig.

       Det uttales at forslaget ikke vil medføre vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser.

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Tveiten, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Vogt, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser innledningsvis til Dok.nr.8:06 (1996-1997) fremsatt av stortingsrepresentant John Alvheim vedrørende endring av lov av 3. juni 1977 nr. 57 om sterilisering. Det var av forslagsstilleren fremmet forslag om endring i § 10 i steriliseringsloven, slik at fylkeslegene også kunne godkjenne at det foretas steriliseringsinngrep på kvinner og menn i kirurgiske poliklinikker. Under behandlingen av Dok.nr.8:06 (1996-1997) i sosialkomiteen, mottok komiteen brev datert 22. november 1996 fra helseminister Gudmund Hernes, der det fremgikk at Sosial- og helsedepartementet i oktober 1996 hadde sendt ut på høring et forslag til endring av steriliseringsloven, som var i samsvar med forslag i Dok.nr.8:06 (1996-1997).

       I Innst.O.nr.26 (1996-1997) viste sosialkomiteen til nevnte brev fra helseministeren, og komiteen anførte følgende i sin merknad:

       « Komiteen finner det i denne situasjonen riktig å avvente høringsrunden og departementets videre oppfølging av saken. »

       Komiteen sier seg glad for at departementet så raskt har fulgt opp saken, og nå foreslår en endring av steriliseringsloven av 3. juni 1977, slik at fylkeslegene også skal kunne godkjenne sterilisering av kvinner foretatt ved kirurgiske poliklinikker eller annen relevant spesialistpraksis utenfor sykehus når det anses forsvarlig. Komiteen er kjent med at sterilisering av kvinner ikke har vært omfattet av ventetidsgarantien, og at mange kvinner derfor har måttet vente urimelig lenge for å få utført steriliseringsinngrep. Dette til tross for at sterilisering av kvinner har vært, og fortsatt vil være, av meget stor betydning for å forebygge uønsket graviditet.

       Komiteen slutter seg til forslaget i Ot.prp.nr.46 (1996-1997) og har ingen merknad til lovteksten.

       Komiteen viser for øvrig til proposisjonen og det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov:
om endring i lov av 3. juni 1977 nr. 57 om sterilisering.

I.

       I lov av 3. juni 1977 nr. 57 om sterilisering gjøres følgende endring:

§ 10 skal lyde:

       Inngrep etter bestemmelsen i denne lov skal foretas i offentlig sykehus, eller i privat sykehus som er godkjent til det av fylkeslegen. Fylkeslegen kan også godkjenne at sterilisering foretas i kirurgiske poliklinikker eller i annen ambulant spesialistpraksis utenfor sykehus hvor det anses forsvarlig.

II.

       Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Oslo, i sosialkomiteenden 14. mai 1997.

Gunhild Øyangen, John Alvheim, Valgerd Svarstad Haugland
leder. ordfører. sekretær.