Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Regnskap og revisjon

9.1 Sammendrag

       Departementet foreslår at gjeldende regler videreføres med noen endringer. Etter forslaget skal det i sameier med ni eller flere seksjoner føres regnskap og utarbeides årsoppgjør i samsvar med reglene i eller i medhold av regnskapsloven (§ 44). For sameier med åtte eller færre seksjoner videreføres dagens regel om at styret skal sørge for ordentlig og tilstrekkelig regnskapsførsel.

       Når det gjelder revisjon i sameier ned ni eller flere seksjoner foreslår departementet at det stilles kvalifikasjonskrav til revisor (§ 45). Videre foreslås regler om valg av revisor, flertallskrav og visse særbestemmelser om revisors rettigheter/plikter i eierseksjonssameiet.

9.2 Komiteens merknader

§ 44. Regnskap

       I samråd med departementet vil komiteen foreslå følgende endringer:

« § 44 første ledd andre punktum skal lyde :

       Regnskap for foregående kalenderår skal legges fram på ordinært sameiermøte. »

« § 44 annet ledd skal lyde:

       I sameier med 21 eller flere seksjoner skal styret sørge for at det blir ført regnskap og utarbeidet årsoppgjør i samsvar med bestemmelsene gitt i eller i medhold av lov 13. mai 1977 nr. 35 om regnskapsplikt m.v. Det samme gjelder sameier med ni eller flere seksjoner der mindre enn tre fjerdedeler av seksjonene er boligseksjoner. »

§ 45. Revisjon

       Komiteen fremmer følgende forslag:

« § 45 første og annet ledd skal lyde:

       Sameier med 21 eller flere seksjoner skal ha en eller flere statsautoriserte eller registrerte revisorer. Det samme gjelder sameier med ni eller flere seksjoner der mindre enn tre fjerdedeler av seksjonene er boligseksjoner. I andre sameier med mer enn åtte seksjoner skal regnskapet revideres av en person valgt av sameiermøtet. For øvrig kan sameiermøtet med vanlig flertall av de avgitte stemmer vedta at sameiet skal ha revisor.

       Revisor velges av sameiermøtet. Revisor tjenestegjør inntil annen revisor er valgt. »

       Komiteen har for øvrig ingen merknader og slutter seg til proposisjonen.