Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Justisdepartementet legger i proposisjonen fram forslag om enkelte endringer i lov av 16. juni 1989 nr. 69 om forsikringsavtaler (FAL). Forslagene har i all hovedsak sin bakgrunn i uklarheter eller utilsiktede virkninger som er oppstått i forbindelse med vedtakelsen av den nye forsikringsavtaleloven.

       Departementet foreslår å endre § 13-4 annet ledd slik at de særlige begrensningene for forsikringsselskapenes adgang til ved livsforsikring å redusere erstatningsansvaret eller å si opp forsikringsavtalen som følge av at den forsikrede har forsømt sin opplysningsplikt, ikke skal gjelde i like stor utstrekning ved uføredekning som ved dødsfallsdekning.

       Videre foreslås forsikringsselskapenes adgang til ved kollektivforsikringer å ta forbehold for utbetalinger som følge av sykdom som kollektivmedlemmet hadde da forsikringen begynte å løpe, utvidet til også å omfatte særlige ytelser som tilfaller etterlatte som følge av kollektivmedlemmets død, jf. § 19-10.

       Departementet foreslår dessuten å endre reglene om selskapenes plikt til å informere om mulighet for nemndsbehandling når de varsler om at de vil redusere erstatningen eller si opp forsikringsforholdet, jf. § 4-14 og § 13-13. Selv om selskapene forsømmer informasjonsplikten, skal de ikke uten videre miste muligheten til å gjøre sviksinnsigelser gjeldende.

       For øvrig foreslås noen mindre endringer av teknisk og språklig art for å rette opp unøyaktigheter og feil i lovteksten.

       Departementet foreslår i tillegg en endring i lov 27. november 1992 nr. 111 om lovvalg i forsikring § 9 a , slik at den utvidede lovvalgsadgangen for store foretak fullt ut blir i samsvar med EØS-avtalens bestemmelser.