12. Komiteens tilrådning
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt
I.
I lov av 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner gjøres følgende endringer:
§ 3 overskriften skal lyde:
§ 3. Kommuneinndeling, Kommunenavn. By. |
§ 3 nytt nr. 5 skal lyde:
Kommuner med over 5000 innbyggere kan ta i bruk benevnelsen by, dersom kommunen har bymessig tettsted med handels- og servicefunksjoner og konsentrert bebyggelse.
Departementet kan fravike bestemmelsen i første ledd dersom tungtveiende grunner tilsier det.
§ 8 nr. 2 andre punktum skal lyde:
Valget holdes som forholdsvalg når minst ett medlem krever det, og ellers som flertallsvalg.
§ 9 nr. 1 fjerde og nytt femte punktum skal lyde:
Den som har vært ordfører eller varaordfører de siste fire år, kan nekte valg til begge verv. Tilsvarende gjelder for den som har vært fylkesordfører eller fylkesvaraordfører de siste fire år.
Nåværende § 9 nr. 1, femte punktum blir nytt sjette punktum.
§ 11 nr. 2 første punktum skal lyde:
Kommunestyret og fylkestinget gir selv bestemmelser om styrets sammensetning.
§ 11 nr. 4 skal lyde:
Kommunestyret og fylkestinget kan selv når som helst omorganisere eller nedlegge slike styrer. Omorganisering i form av nyvalg innenfor de bestemmelser som kommunestyret og fylkestinget selv har gitt, kan foretas av de samme organer eller personer som er tildelt valgkompetanse.
§ 14 nr. 2 annet punktum oppheves.
§ 14 nr. 3 skal lyde:
Regnskapsansvarlig for kommunal eller fylkeskommunal bedrift eller for interkommunal eller interfylkeskommunal sammenslutning, er utelukket fra valg til styret for denne bedriften eller sammenslutningen. Den som foretar revisjon for interkommunal eller interfylkeskommunal sammenslutning, kan ikke velges til styret for sammenslutningen.
Nåværende § 14 nr. 3 blir nytt nr. 4.
§ 15 nr. 3 skal lyde:
Dersom det blir utferdiget siktelse eller reist tiltale mot en folkevalgt for et straffbart forhold som nevnt i straffelovens kapittel 11, 24, 25, 26, 33 eller 40, og forholdet ifølge siktelsen eller tiltalen knytter seg til utøving av verv eller tjeneste for kommunen eller fylkeskommunen, kan kommunestyret eller fylkestinget selv vedta å suspendere vedkommende fra vervet inntil saken er rettskraftig avgjort.
§ 16 nytt nr. 5 skal lyde:
Er antallet varamedlemmer eller en gruppes varamedlemmer til formannskapet, fylkesutvalget eller et annet folkevalgt organ valgt av kommunestyret eller fylkestinget blitt utilstrekkelig, kan kommunestyret eller fylkestinget selv velge ett eller flere faste eller midlertidige varamedlemmer. Er organet valgt ved forholdsvalg, skal suppleringsvalg skje fra den gruppen som har et utilstrekkelig antall varamedlemmer. Myndigheten til å foreta suppleringsvalg til andre organer enn formannskapet eller fylkesutvalget kan delegeres til formannskapet eller fylkesutvalget.
§ 18 nr. 2 skal lyde:
Forslag om innføring av parlamentarisk styringsform må være fremmet og votert over i kommunestyret eller fylkestinget senest 31. desember i nest siste år av valgperioden. Det kreves ikke at forslaget oppnår flertall. Innføring av parlamentarisk styringsform kan tidligst vedtas på det nyvalgte kommunestyrets eller fylkestingets konstituerende møte. Styringsformen må være vedtatt og satt i verk når det andre året av den nye valgperioden tar til.
§ 18 nr. 3 første punktum skal lyde:
Kommunestyret eller fylkestinget kan selv vedta å gå tilbake til ordinær styringsform med virkning fra tiden etter neste kommunestyre- eller fylkestingsvalg.
§ 25 nr. 1 skal lyde:
Det skal i alle kommuner og fylkeskommuner opprettes ett eller flere partssammensatte utvalg - administrasjonsutvalg - for behandling av saker som gjelder forholdet mellom kommunen eller fylkeskommunen som arbeidsgiver og de ansatte. Utvalg etter første punktum kan erstattes med andre ordninger dersom dette får tilslutning fra minst tre fjerdedeler av de ansatte.
§ 25 nr. 2 skal lyde:
Administrasjonsutvalget sammensettes av representanter for kommunen eller fylkeskommunen og de ansatte. De ansattes representanter velges av og blant de ansatte for to år av gangen. Flertallet i utvalget skal bestå av representanter for kommunen eller fylkeskommunen. Kommunestyret og fylkestinget velger selv kommunens eller fylkeskommunens representanter og utvalgets leder og nestleder blant disse.
§ 26 nr. 3 skal lyde:
Representanter for de ansatte har ikke møterett i formannskap eller fylkesutvalg, i kontrollutvalg eller i organ som behandler klagesaker etter forvaltningsloven § 28 andre ledd. Representanter for de ansatte i revisjonen har likevel møte- og talerett i kontrollutvalg når dette behandler saker som gjelder forholdet mellom kommunen eller fylkeskommunen som arbeidsgiver og de ansatte i revisjonen.
§ 27 nr. 1 nytt andre punktum skal lyde:
Kommunestyret og fylkestinget gjør selv vedtak om opprettelse av slikt styre.
§ 27 nr. 1 nytt tredje punktum (tidligere andre punktum) skal lyde:
Til slikt styre kan kommunestyret eller fylkestinget selv gi myndighet til å treffe avgjørelser som angår virksomhetens drift og organisering.
§ 31 nr. 5 skal lyde:
Kommunestyret og fylkestinget selv kan også ellers, når det er nødvendig på grunn av et bestemt angitt forhold ved den særskilte sak eller sakstype, bestemme at møtene i andre organer eller i visse sakstyper i andre organer skal holdes for lukkede dører, når organet ikke selv skal treffe vedtak i saken.
§ 38 nr. 2 tredje og nytt fjerde punktum skal lyde:
Viser det seg ved opptellingen etter nr. 1 at ett kjønn etter denne framgangsmåten vil få færre medlemmer enn det som følger av disse regler, rykker kandidater fra det underrepresenterte kjønn opp i det omfang som er nødvendig for å oppnå slik balanse. Ved valg av folkevalgte organer som bare består av medlemmer av kommunestyre eller fylkesting, og ved valg av arbeidsutvalg for folkevalgte organer, skal disse reglene følges så langt det er mulig.
§ 38 nytt nr. 3 skal lyde:
Varamedlemmer velges på samme måte som bestemt for medlemmer i nr. 1 og 2 ovenfor.
§ 40 nr. 3 b) nytt andre punktum skal lyde:
Ved behandling av årsbudsjett, økonomiplan, kommuneplan og fylkesplan gjelder ikke første punktum.
§ 40 nr. 5 skal lyde:
Kommunestyret og fylkestinget skal selv fastsette et reglement for de folkevalgtes rett til innsyn i saksdokumenter og til informasjon om saker som er under behandling.
§ 50 nr. 1 første og nytt andre punktum skal lyde:
En kommune eller fylkeskommune kan ta opp lån til egne kapitalformål og til konvertering av eldre gjeld. Lån til kapitalformål hvor kommunen eller fylkeskommunen ikke er eier, kan bare tas opp når:
a. | lov eller stortingsbeslutning forutsetter kommunal eller fylkeskommunal finansiering, eller |
b. | det er gitt statlig tilsagn om refusjon av kommunal eller fylkeskommunal forskuttering. Det kan ikke tas opp lån ut over refusjonens størrelse. |
§ 56 nr. 1 første punktum skal lyde:
Når en kommune eller fylkeskommune på grunn av vanskeligheter som ikke er helt forbigående, ikke kan betale forfalt gjeld, plikter kommunestyret eller fylkestinget selv å treffe vedtak om betalingsinnstilling.
§ 59 nr. 1 skal lyde:
Tre eller flere medlemmer av kommunestyret eller fylkestinget kan sammen bringe avgjørelser truffet av folkevalgt organ eller den kommunale eller fylkeskommunale administrasjon inn for departementet til kontroll av avgjørelsens gyldighet. Dette gjelder ikke avgjørelser om ansettelse, oppsigelse eller avskjed.
II.
I lov av 31. oktober 1946 nr. 2 om mål og vekt gjøres følgende endring:
§ 45 siste ledd oppheves.
III.
I lov av 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker gjøres følgende endring:
§ 28 andre ledd første punktum skal lyde:
For enkeltvedtak som er truffet av forvaltningsorgan opprettet i medhold av lov om kommuner og fylkeskommuner, er klageinstansen kommunestyret eller fylkestinget, eller etter disses bestemmelse, formannskapet eller fylkesutvalget eller en eller flere særskilte klagenemnder oppnevnt av kommunestyret eller fylkestinget.
IV.
Denne lov trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
Oslo, i kommunalkomiteen, den 31. oktober 1996. |
Roger Gudmundseth, | Eva Lian, | Ola T Lånke, |
leder. | ordfører. | sekretær. |