Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Om bakgrunnen for lovforslaget

       Sivillovbokutvalet, som er Justisdepartementets faste utredningsutvalg for tingsrettslige spørsmål, ble i 1988 gitt i oppdrag å gjennomgå gjeldende tomtefestelov av 1975 med tanke på revisjon. Hovedpunktene i mandatet er gjengitt i proposisjonen. Det fremgår at tomtefesteordningen har lang tradisjon i vårt land og er mye brukt. 10-12 % av landets eiendommer er festet, hvorav ca 40 % er boligeiendommer, og ca 35 % er fritidseiendommer.

       Det er i første rekke reglene om festeavgift som har skapt problemer i praksis. Dette har bl.a. resultert i prisreguleringer i store deler av etterkrigstiden for å beskytte festerne mot urimelige avgiftsforhøyelser. På den annen side har Høyesterett i to dommer i 1988 kommet til at avtaleloven i visse tilfeller gir bortfesteren rett til en oppregulering av festeavgiften i samsvar med reduksjon i kroneverdien selv om dette ikke har vært avtalt mellom partene.

       De såkalte innløsningspliktklausulene har også skapt problemer. Dette er klausuler som gir bortfesteren rett til å kreve at festeren innløser tomten til markedsverdi. Et slikt krav vil være i strid med gjeldende tomtefestelov § 6 om minste festetid, men denne regelen gjelder ikke eldre festeavtaler. Ved en lovendring i 1989 ble det derfor vedtatt en endring i § 4 som innebærer at slike klausuler i eldre festeavtaler skal være uvirksomme så langt en tilsidesetting ikke vil virke urimelig overfor bortfester.

       Sivillovbokutvalet la frem sin utredning i NOU 1993:29 Ny lov om tomtefeste. Hovedinnholdet i NOU-en er gjengitt i proposisjonen. Utredningen har vært sendt på høring til en rekke instanser.