Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

§ 4 nr. 1 første ledd, første og andre punktum, skal lyde:

       For elevar i 1. - 4. klasse som har meir enn 2 km veg frå heimen til skolen eller må nytte båt, skipar fylkeskommunen dagleg skyss i samråd med kommunane. For elevar i 5. - 10. klasse er skyssgrensa 4 km.

Forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti og representanten Christiansen:

Forslag 2

§ 13 nr. 2 annet punktum skal lyde:

       Foreldra kan, etter samråd med skolen, ta avgjerd om at eit barn kan starte skolen eitt år seinare.

Forslag fra Høyre og representanten Christiansen:

Forslag 3

       Det henstilles til Regjeringen i forbindelse med proposisjonen om opplæringslovene å vurdere hvordan skyssgrenseproblematikken skal løses i de kommuner som har fritt skolevalg, og eventuelt fremme forslag som gir kommunen rett til å avgjøre om elever som velger en annen skole enn den nærmeste, skal få dekket utgifter til skyss.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og representanten Christiansen:

Forslag 4

§ 7 nr. 4 andre ledd skal lyde:

       Elevar som er fritekne frå undervisning i kristendom med religions- og livssynsorientering, har rett til alternativ undervisning.

Forslag 5

§ 13 nr. 9 første ledd andre punktum skal lyde:

       Elevar som har fylt 15 år, avgjer sjølve i spørsmålet om fritak.

Forslag 6

§ 18 nr. 3 andre ledd skal lyde:

       Ein lærar som ikkje høyrer til Den norske kyrkja eller Den evangelisk-lutherske frikyrkja, skal ikkje ha plikt til å undervise i faget kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering, jf. § 22 nr. 2.

Forslag 7

       Fritaksbestemmelsene for faget kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering vedtas ikke før Regjeringen har lagt fram juridiske vurderinger knyttet til internasjonale konvensjoner som Norge er forpliktet av.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som skal sikre alle elever i grunnskolen full fritaksrett fra faget kristendom med religions- og livssynsorientering.

Forslag fra representanten Christiansen:

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om å gjøre sidemålsopplæringen valgfri for elever i norsk skole, og legge til rette for at elevene isteden skal kunne velge å bruke flere timer på fremmedspråkopplæring eller på fordypning i norsk hovedmål.