Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

I.

       I lov av 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) gjøres følgende endringer:

§ 8 nytt tredje ledd skal lyde:

       Ektefeller som får oppholdstillatelse gjennom familiegjenforening med person som har permanent opphold eller oppholdstillatelse som gir grunnlag for varig bosetting, gis selvstendig status ved innvilgelse av oppholdstillatelsen.

§ 9 tredje ledd skal lyde:

       Barn under 18 år regnes som nærmeste familiemedlemmer. Kongen kan ved forskrift fastsette hvem som ellers skal regnes som nærmeste familiemedlemmer.

§ 15 tredje ledd skal lyde:

       Personer som har fått endelig avslag på søknad om oppholdstillatelse i Norge skal likevel etter søknad få midlertidig oppholds- eller arbeidstillatelse i riket, når utlendingen fortsatt oppholder seg i Norge ett år etter endelig avslag. Det er et vilkår at utlendingen ikke selv aktivt motarbeider retur, og at forholdene i hjemlandet er av en slik art at retur ikke kan skje i trygge og verdige former.

II.

       Denne lov trer i kraft straks.