Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen er enig i departementes forslag om at tidskontoordningen som i dag omfatter kun arbeidstakere, skal utvides til også å gjelde andre grupper som fyller vilkårene etter kapittel 3A i lov om folketrygd, og som har arbeidet mer enn halv stilling før fødselen eller omsorgsovertakelsen. Dette gjelder f.eks. selvstendig næringsdrivende, oppdragstakere som frilansjournalister, konsulenter og frittstående kunstnere.

       Komiteen viser til at uttak av tidskonto i forbindelse med fødsel eller adopsjon er begrenset til en periode på 2 år og den må vare minst 12 uker. Arbeidgiver skal varsles minst 4 uker før permisjon påbegynnes - dvs. i praksis 7 uker før termin. Komiteen vil også bemerke at tidskonto forutsetter en avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og ønske om permisjon skal oppfylles så sant det ikke fører til vesentlig ulempe for arbeidsgiver. For de nye gruppene tidskontoordningen skal gjelde vil trygdekontoret være avtalepartner.

       Komiteen viser til at forslaget har vært sendt på høring til berørte departementer og organisasjoner, og alle de innkomne høringsuttalelsene er positive til forslaget om mer fleksibelt uttak av fødsels- og adopsjonspenger for selvstendig næringsdrivende m.fl. Komiteen er enig i at selvstendig næringsdrivende og andre yrkesgrupper med fast kundekrets som f.eks. frisører, advokater eller butikkeiere, vil ha behov for å kunne påta seg oppdrag eller arbeidsoppgaver under stønadsperioden for å beholde sin posisjon i arbeidsmarkedet.

       Komiteen er enig i at trygdeetaten blir avtalepart for andre enn arbeidstakere. Komiteen viser til at ved utbetaling av fødsels- og adopsjonspenger legges dagens regler om beregning av sykepenger til grunn. Til selvstendig næringsdrivende ytes det derfor fødselspenger med 65 % av et inntektsgrunnlag som ikke kan overstige seks ganger folketrygdens grunnbeløp (pr. 15. juni 1995 kr 235.380). Inntektsgrunnlaget for oppdragstakere fastsettes på samme måte som for selvstendig næringsdrivende, men med 100 % dekning.

       Komiteen har merket seg at stønadsmottakeren forplikter seg til å gi trygdekontoret beskjed, ved underskrift, om forhold som vil ha betydning for utbetaling av fødsels- eller adopsjonspenger. Dersom en stønadsmottaker gir uriktige opplysninger eller fortier vesentlige opplysninger vil denne kunne straffes eller ilegges bøter. Komiteen vil understreke at trygdeytelsen er ment som kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste.

       Tidskontomodellen er i seg selv kostnadsnøytral og en utvidelse av tidskontoordningen vil ikke innebære økonomiske konsekvenser.

       Komiteen har merket seg at trygdeetaten allerede har utviklet et EDB-system for tidskonto som beregner fødselsutbetalingen for arbeidstakere. Dette kan også gjelde for selvstendig næringsdrivende m.v.