2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, vil peke på at sosialtjenestelovens hovedregel er at økonomisk stønad skal gis som bidrag. Dette er også så langt komiteen kan se, den praksis som kommunene utøver gjennom ytelser gitt etter sosialtjenesteloven § 5-4 første ledd. En slik hovedregel og praksis er helt nødvendig for at den enkelte klient skal kunne unngå en sosial stigmatisering. Kontantutbetaling av økonomisk sosialhjelp er også med på å la den enkelte ta et nødvendig ansvar for egen økonomi.
Når det i lovens § 5-4 første ledd også åpnes for stønad gitt i form av varer og tjenester, vil komiteen peke på at dette skjer etter en individuell vurdering, og i de tilfeller det vurderes som det beste for stønadsmottakeren. En slik unntaksbestemmelse er etter komiteens vurdering fortsatt nødvendig å ha.
Bruk av matrekvisisjon vil kunne komme i konflikt med ønsket om en sosial rehabilitering av stønadsmottaker og kan nok dermed for enkelte oppleves som byrdefullt. De alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper om at vedtak ikke skal være uforholdsmessig byrdefullt for vedkommende, må også i en slik sammenheng vektlegges ved vurderingen av valg av stønadsform.
Komiteen vil henstille til departementet å presisere og klargjøre dette, i rundskriv eller på annen måte, overfor kommunene.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener at det er viktig å holde på prinsippet om at økonomisk sosialhjelp skal være en kontantytelse. Det må være rett at myndige mennesker selv tar ansvaret for å bruke stønaden til sitt eget beste.
Dette medlem vil hevde at det må være sosialtjenestens oppgave å tilby økonomisk veiledning og oppfølging i form av frivillige kontrakter.