Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Justering av overgangsregler for samboere med etterlattepensjon

5.1 Sammendrag

       Ved lov av 17. desember 1993 nr. 130 om endringer i folketrygdloven (jf. Ot.prp. nr. 4 (1993-1994) ) ble visse grupper samboerpar likestilt med ektepar innen folketrygden. Denne likestillingen gjelder bare for samboerpar som tidligere har vært gift med hverandre eller har/har hatt barn sammen. Bestemmelsen trådte i kraft 1. januar 1994.

       Det påpekes i proposisjonen at hensikten var at endringen skulle gjelde for nye tilfeller, dvs. at lovendringen bare skulle få virkning for løpende ytelser ved endringer i sivil status eller trygdeforhold etter 1. januar 1994.

       Departementet uttaler at det er oppstått tvil om hvordan overgangsbestemmelsen skal forstås når samboerne har felles barn, og den ene har etterlattepensjon pr. 1. januar 1994 mens den andre samboeren ikke er pensjonist. Problemstillingen blir den samme når paret tidligere har vært gift med hverandre og samboerforholdet ble etablert før 1. januar 1994.

       For å unngå tvil foreslår departementet at overgangsbestemmelsen klargjøres. Det foreslås at folketrygdlovens § 18-15 om likestilling av samboerskap med ekteskap ikke skal gjelde når samboerforholdet er etablert før 1. januar 1994 og den ene samboeren har fått innvilget en ytelse som gjenlevende ektefelle før 1. januar 1994. Unntaket skal bare gjelde for samboerpar som har vært gift med hverandre eller har/har hatt felles barn som er født før 1. januar 1994. Er samboerparet først unntatt etter denne overgangsbestemmelsen, skal det etter forslaget heller ikke ha noen betydning om paret får et nytt barn etter 1. januar 1994. Paret skal fortsatt ikke likestilles med ektepar, dvs. at § 18-15 overhode ikke kommer til anvendelse overfor paret.

       Endringen av endringsloven foreslås å tre i kraft straks og gitt virkning fra 1. januar 1994.

       Da lovendringen i alt vesentlig stadfester praksis, vil den ikke medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteen er kjent med at spørsmålet om trygdemessig likebehandling av pensjonsektepar og samboende pensjonister har vært oppe til drøfting ved flere anledninger i Stortinget.

       Under behandlingen av Ot.prp. nr. 4 (1993-1994) ble visse grupper samboerpar likestilt med ektepar, dvs. gruppen samboende pensjonister som har vært gift med hverandre eller har eller har hatt felles barn.

       Dette standpunkt ble ved behandlingen av lovendringsforslaget støttet av hele sosialkomiteen med unntak av Kristelig Folkeparti.

       Komiteen er oppmerksom på at det har oppstått tvil om forståelsen av overgangsbestemmelsen når samboerne har felles barn og den ene har etterlattepensjon pr. 1. januar 1994, mens den andre samboeren ikke er pensjonist, på samme måte som det er tvil om lovforståelsen når et par har vært gift med hverandre og samboerforholdet ble etablert før 1. januar 1994.

       Komiteen slutter seg derfor til departementets forslag og klargjøring av lovens § 18-15 på dette punkt som innebærer at lovens bestemmelse om likestilling av samboerskap med ekteskap ikke skal gjelde når samboerforholdet er etablert før 1. januar 1994 og den ene samboeren er innvilget ytelser som gjenlevende ektefelle før 1. januar 1994.

       Komiteen slutter seg også til forslaget om at unntak fra denne bestemmelse bare skal gjelde for samboerpar som har vært gift med hverandre eller har eller har hatt felles barn som er født før 1. januar 1994.

       Komiteen slutter seg også til forslaget om at når samboerparet er unntatt etter denne overgangsbestemmelsen, så vil det ikke ha betydning om paret får et nytt barn etter 1. januar 1994.

       Komiteen er ellers kjent med at den foreslåtte lovendring er i samsvar med gjeldende praksis på området.

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til at Kristelig Folkeparti ved behandlingen av Ot.prp. nr. 4 (1993-1994) gikk inn for at ektepar skulle få samme grunnpensjon og særtillegg som samboerpar. Dette skulle skje ved en 5-årig opptrappingsplan. Inntil dette var fullt gjennomført, skulle alle samboere, og ikke bare noen slik Regjeringen gikk inn for, få reduserte pensjonsytelser slik som ektepar får. Kristelig Folkeparti gikk også inn for at lovendringene som den gang ble vedtatt, skulle gjelde for par som var blitt samboere også før 1. januar 1994. Stortinget vedtok imidlertid at endringene bare skulle gjelde for dem som var blitt samboere etter denne dato. På denne bakgrunn synes de endringer som nå foreslås rimelige, og dette medlem slutter seg derfor til proposisjonen.