Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Omlegging av innsigelsesprosedyren i patentloven og mønsterloven

       Dersom Patentstyret ikke finner at det er noe i veien for å imøtekomme en søknad om patent eller mønsterregistrering, skal Patentstyret i dag kunngjøre søknaden. Innen en frist på tre måneder for patentsøknader og to måneder for søknader om mønsterregistrering kan enhver fremsette innsigelser mot søknaden før den avgjøres av Patentstyret. Departementet foreslår at denne prosedyren legges om slik at Patentstyret skal meddele patent eller mønster dersom det ikke finner noe i veien for å imøtekomme søknaden, og deretter kunngjøre patentet eller mønsterregistreringen. Innen en frist på ni måneder etter kunngjøringen for patenter og fire måneder for mønsterregistreringer, skal enhver kunne fremsette innsigelser. Finner Patentstyret ut at patent eller mønsterregistrering ikke skulle vært meddelt, skal det oppheve meddelelsen og kunngjøre dette. Innsigelser fremsettes i ytterst få tilfeller, og en slik omlegging vil derfor innebære en vesentlig rasjonalisering av Patentstyrets saksbehandling. En innsigelsesprosedyre som foreslått er i overensstemmelse med hva som er vanlig internasjonalt. Høringsinstansene er gjennomgående meget positivt innstilt til forslaget. Forslag til lovendringer fremgår av patentloven §§ 19-27 og mønsterloven §§ 18-23.

Komiteens merknader

       Komiteen er enig i at en etterfølgende innsigelsesprosedyre innføres også for patenter og mønstre. Komiteen har merket seg at fristen for innsigelser utvides fra henholdsvis tre og to måneder til ni og fire måneder etter kunngjøringen, og mener dette vil styrke rettsvernet for de som har innsigelser. Komiteen vil også vise til at innsigelser etter patent- eller mønsterloven forekommer særdeles sjelden, og at den nye rutinen vil gi en mer rasjonell ordning enn den vi har i dag.

       Komiteen vil videre vise til at endringen vil medføre tidligere avgjørelser fra Patentstyrets side. Komiteen registrerer for øvrig at en etterfølgende innsigelsesprosedyre er vanlig i andre land, og har også merket seg at høringsinstansene er meget positive til forslaget.