Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov
om endringer i straffeprosessloven (etablering av DNA-register m.v).

I.

I lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) gjøres følgende endringer:

§ 157 nytt annet ledd skal lyde:

       Hvis den det gjelder samtykker skriftlig, kan det innhentes biologisk materiale med sikte på å gjennomføre en DNA-analyse uten hensyn til om det foreligger skjellig grunn til mistanke.

       Nåværende annet, tredje og fjerde ledd blir nye tredje, fjerde og femte ledd.

§ 160 annet punktum skal lyde:

       Reglene i § 157 tredje ledd gjelder tilsvarende.

Ny § 160 a skal lyde:

       Kongen kan beslutte at det skal opprettes et sentralt register over DNA-profiler. Registeret kan inneholde DNA-profiler til personer som er dømt for overtredelse av straffeloven kapittel 14, 19, 22 eller 25, eller for forsøk på slik forbrytelse. Det kan foretas registrering av DNA-profiler til personer som ikke kan dømmes til straff på grunn av reglene i straffeloven § 44 og § 46. Kongen kan gi nærmere bestemmelser om registrering i DNA-registeret.

       Når vilkårene i første ledd er oppfylt, kan det også etter at saken er rettskraftig avgjort innhentes blod, sæd, spytt, hår eller annet biologisk materiale fra personer som kan registreres i registeret. Kongen kan gi regler om innhenting av biologisk materiale fra personer som nevnt i første ledd tredje punktum etter at saken er avsluttet.

       Opplysningene i registeret skal bare kunne brukes i strafferettspleien. Kongen kan likevel bestemme at opplysningene også skal kunne brukes i forskningsøyemed, og gi nærmere regler om slik bruk.

       Kongen kan beslutte at registeret også skal inneholde opplysninger om DNA-profiler fra personer med ukjent identitet (sporregister). Kongen kan gi nærmere regler om hvilke opplysninger som kan tas inn i registeret.

       Kongen kan gi regler om gjennomføringen av denne paragrafen, herunder om føring og bruk av registeret, om sletting av opplysninger i registeret og om innsynsrett og klagerett for den som er registrert.

II.

Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser
1. Loven trer i kraft straks.
2. Når vilkårene ellers er oppfylt, kan det foretas registrering av biologisk materiale innhentet før loven trer i kraft. Det kan også innhentes biologisk materiale og foretas registrering av DNA-profil fra personer som er domfelt før loven trer i kraft, og som avsoner dom, er under sikring eller er prøveløslatt.

Oslo, i justiskomiteen, den 26. oktober 1995.

Lisbeth Holand, Anne Helen Rui,

leder. ordfører. og fung. sekretær.