Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Samandrag

       Regjeringa gjer i proposisjonen framlegg om endringar i lov av 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjølova) og lov av 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister. Lov av 5. juli 1946 nr. 2 om erverv og bortfrakting av skip m.v. er det framlegg om vert oppheva. Bakgrunnen for framlegget er liberaliseringa med omsyn til flaggpolitikken på 1980-talet.

       Oppheving av lov om erverv og bortfrakting av skip m.v. gjer at eigarar av NOR-skip ikkje lenger treng lisensiering ved kjøp og sal av skip. NIS-skip er heller ikkje i dag omfatta av reglane om lisensiering.

       Det er framlegg om endringar i dei paragrafane i sjølova som gjeld registrering av skip. Vidare er det framlegg om oppheving av regelen om at Utanriksdepartementet må gje løyve om eit skip ikkje skal reknast som norsk. Det blir såleis fri adgang til uteregistrering av norskeigde skip. Til no har alle søknader om løyve blitt innfridde, og departementet finn ikkje grunn til å oppretthalde regelen.

       Endringane i sjølova gjer det nødvendig å gjere endringar også i § 1 i lov om norsk internasjonalt skipsregister.