Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov av 24. juni 1994 nr. 38 om gjennomføring i norsk rett av De forente nasjoners sikkerhetsråds vedtak om å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia.

Innhold

       I proposisjonen foreslås endringer i lov om gjennomføring i norsk rett av Sikkerhetsrådets vedtak om å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia. Bakgrunnen for endringene er at Sikkerhetsrådet har vedtatt å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser begått i Rwanda. Vedtaket er umiddelbart bindende for alle FNs medlemsstater.

       De bestemmelsene i resolusjonen og vedtektene som har betydning for Norges forpliktelser overfor Rwanda-domstolen er i hovedsak identiske med de resolusjonene og vedtektene som gjelder for Jugoslavia-domstolen. Aktor for Jugoslavia-domstolen skal også være aktor for Rwanda-domstolen. Rwanda-domstolen kan imidlertid bare straffeforfølge personer som har begått folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten, mens Jugoslavia-domstolen også kan straffeforfølge personer som har begått alvorlige brudd på Genève-konvensjonen av 1949 eller som har brutt krigens lover eller sedvaner. Rwanda-domstolen skal ha sitt sete i Arusha i Tanzania.

       Det foreslås at § 1 i loven om Jugoslavia-domstolen endres slik at loven også blir gjeldende for Rwanda-domstolen. I tillegg bør lovens tittel endres. Det er foreløpig ikke klart når Rwanda-domstolen trer i funksjon. Loven vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

       Komiteen viser til at vedtaket i FNs sikkerhetsråd om å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser begått i Rwanda er bindende for alle FNs medlemsstater. Komiteen slutter seg til de lovendringer som foreslås for å gjennomføre Sikkerhetsrådets vedtak.

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov
om endringer i lov av 24. juni 1994 nr. 38 om gjennomføring i norsk rett av De forente nasjoners sikkerhetsråds vedtak om å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia.

I.

       I lov av 24. juni 1994 nr. 38 om gjennomføring i norsk rett av De forente nasjoners sikkerhetsråds vedtak om å opprette en internasjonal domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia gjøres følgende endringer:

Lovens tittel skal lyde:

       Lov 24. juni 1994 nr. 38 om gjennomføring i norsk rett av De forente nasjoners sikkerhetsråds vedtak om å opprette internasjonale domstoler for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

§ 1 første ledd skal lyde:

       Begjæringer om utlevering, andre former for rettshjelp m.v. fra den internasjonale domstolen som skal behandle saker om alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett i det tidligere Jugoslavia (Domstolen), behandles i samsvar med bestemmelsene i denne loven. Lovens bestemmelser gjelder tilsvarende for den internasjonale domstolen som skal behandle saker om alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett i Rwanda.

II.

       Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i justiskomiteen, den 24. mai 1995.

Lisbeth Holand, Arild Hiim, Olav Akselsen,
leder. ordfører. sekretær.