Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Departementet foreslår at Statens innkrevingssentral (SI) i stor utstrekning skal stå for innkrevingen av grovt misligholdte utdanningslån. SI skal i den forbindelse ha namsmannkompetanse. Videre foreslås enkelte endringer i tilbakebetalingsreglene for utdanningslån, i første rekke med sikte på å forhindre mislighold. Betalingspauser etter endt utdanning kortes ned fra 15 til 9 måneder. Lavtermin ved første seks forfall fjernes, men det vil fortsatt være en ordning med nedsatt terminbeløp for de med lav inntekt. I stedet for to foreslås flere terminforfall i året. De som har betalingsproblemer, skal få bedre rådgivning og oppfølging. Statens lånekasse for utdanning skal kunne innhente opplysninger fra offentlig myndighet/register og fra private utdanningsinstitusjoner etter forskrift.

       Departementet viser til at det i budsjettproposisjonen og Nasjonalbudsjettet 1995 er gitt en omtale av hvordan en kan forbedre håndtering av tapsutsatte fordringer i Lånekassen, og til at finanskomiteen har stilt seg positiv til endringsforslagene, jf. B.innst.S.nr.I (1994-1995).