Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Lovfesting av bruk av d-nummer

       I Norge er det et visst behov for å tildele identifikasjonsnummer til utlendinger m.v. med tilknytning til landet.

       Etter gjeldende bestemmelse i folkeregisterloven § 4 tildeles alle som er bosatt i Norge et fødselsnummer. Også for andre personer åpner loven adgang til tildeling av slikt nummer når det foreligger et begrunnet behov. I praksis har det vist seg at enkelte fødselsdatoer er meget belastet slik at antall ledige individsifre på disse er få. Det er således ikke ønskelig å utvide gruppen av personer som tildeles fødselsnummer som identifikasjonsnummer.

       I stedet foreslår departementet at det lovfestes en ordning med bruk av et alternativt identifikasjonsnummer - et D-nummer - for personer som ikke er bosatt i Norge. I likhet med fødselsnummer er dette et registreringsnummer som er ment å sikre entydig identifisering av brukerne.

       Det er behov for entydig identifikasjon av utlendinger også i andre tilfeller enn hvor vedkommende er skatte- eller trygdepliktig.

       D-nummer vil bli tildelt ikke-bosatte fysiske personer hvor man finner at det foreligger et begrunnet behov for tildeling. Begrunnet behov vil kunne foreligge for personer hvis tilknytning til Norge består i at de er skattepliktige eller trygdepliktige hit, har bankinnskudd, innehar posisjoner i juridiske enheter eller har fast eiendom her eller av andre grunner registreres i foretaksregisteret, løsøreregisteret, enhetsregisteret eller har konto i verdipapirsentralen.

       Departementet foreslår at tildeling av D-nummer lovfestes på lik linje med fødselsnummer. En foreslår videre at adgangen til å gi bestemmelser i forskrift om tildeling og endring av fødselsnummer jf. lovens § 4 siste punktum utvides til å omfatte D-nummer.

Merknader frå komiteen

       Komiteen peiker på at det er behov for eintydig identifikasjon av utlendingar også i andre tilfelle enn når personar er skatte- eller trygdepliktige. Komiteen viser til at desse andre tilfella kan vere når dei har bankinnskot, har posisjonar i juridiske einingar, har fast eigedom her i landet, eller av andre grunnar blir registrerte i Foretaksregisteret, Løsøreregisteret, Enhetsregisteret eller at dei har konto i Verdipapirsentralen.

       Komiteen meiner at tildeling av D-nummer skal lovfestast på lik linje med fødselsnummer. Komiteen sluttar seg elles til framlegget frå Regjeringa.